Главна / Култура / Успешан старт Џез фестивала у Косовској Митровици

Успешан старт Џез фестивала у Косовској Митровици

dzezЈеданаести Међународни Џез и блуз фестивал” Норт сити” отворио је синоћ у Звечану Silvain Courtney, сјајан музичар из Француске, професор престижне “Међународне џез академије у Нанту и конзерваторијума у Мецу. Овај џез гитариста наклоњен истовремено модерним и традиционалним звуцима џеза је својим наступом остварио невероватну комуникацију са публиком, која га је прекидала и испратила са сцене громогласним аплаузима.
Иако признаје да није знао за овај фестивал, за Силваина је овај џез фестивал право “откриће”. Није се двоумио када је долазак на Косово, јер како је рекао “не верује медијима”.
„Свако треба да дође и увери се на лицу места – рекао је Силваин и додао у шаљивом тону, када су демонстарције у Француској, амерички медији објаве да је почео грађански рат”.
Big James and Chikago Playboys (САД) светски афирмисана група музичара, која се пореди са некадашњим пратећим бендом Џејмса Брауна, је блузом са елементима фанк и соул музике подигла атмосферу до усијања. Одушевљен интеракцијом коју је остварио са публиком, Биг Џејмс је рекао да је ово још један доказ да “сви које воле блуз деле иста осећања и говоре истим језиком, а то значи да се разумеју, без обзира на ком континенту живе и којим језиком говоре”.
Позив за фестивал је прихватио на препоруку Лари Мекреја, који је прошле године био апсолутна звезда фестивала. „Рекао ми је то је сјајан, један од најбољих фестивала на свету, дивно сам се провео, људи су гостољубиви, музичари врло талентовани, храна је добра… и уверио сам се да је тако“ рекао је Биг Јамес.
Дружење са гостима фестивала, настављено је џем сешном у клубу “Долче Вита” у Ковској Митровици, звуци џеза и блуза одзвањали су до раних јутарњих часова. Днас је други дан фестивала а на сцени ће бити једна од највећих звезда бивше СФРЈ Влатко Стефановски.

Check Also

Народно позориште Приштина у новој сезони са новим и старим представама

Челни људи и глумци Народног позоришта Приштина, на конференцији за медије, која је данас одржана …