Главна / Вести / Косово и Метохија / Српски национални форум у Грачаници

Српски национални форум у Грачаници

forumУ Дому културе у Грачаници одржан је конститутивни скуп Српског националног форума. Наиме, група интелектуалаца са простора Косова и Метохије, незадовољна положајем српског народа на овом простору, као и односом власти према тим проблемима, окупила се јуче у Грачаници како би  детаљније договорила правце свог деловања које има за циљ указивање на проблеме као и начине њиховог решавања.

Члан иницијативног одбора за формирање Српског националног форума Александар Ђикић каже да је Форум замишљен као невладина организација, која би окупљала интелектуалну елиту Космета укључујући и оне који су данас у расејању.

„Мисија Форума била би да потпомаже изградњу демократског друштва стварајући друштвене услове и простор за размену мишљења и идеја различитих актера, како унутар српског народа, тако и у дијалогу са другим заједницама. Ми нисмо никаква политичка организација, нити желимо да било коме будемо опозиција, наша мисија ће се састојати у креирању аутентичне српске политике и политичког субјективитета на Косову, кроз одржавање јавних дебата, расправа и округлих столова“.

На тему „Где смо то ми данас“, говорио је и публициста са ових простора Ђорђе Јефтић, који је рекао да је интелектуална елита са ових просрора 1999. године протерана и обезглављена.

„Протеране су и све институције од виталног значаја за један народ, а онда из не знам којих разлог и на чију идеју, све оне враћене на север Косова. По некаквом никад стратешки утврђеном плану, без јасне концепције и визије за даљу будућност, а поготову не поштујући основно правило да тамо де је народ, тамо треба враћати и интелектуалну главу, враћене су институције попут Приштинског универзитета, Завода за заштиту споменика, Народног позоришта Приштина и многе друге чије би седиште требало да буде како се то данас популарно каже „Јужно од Ибра“.

Српски национални форум деловаће, према речима Јефтића управо и на овом пољу, као и на указивању на низ погрешних решења која нису донела ништа добро за српски народ.

Оснивачка скупштина Српског националног форума биће одржана у септембру, а учесници форума изразили су наду да ће ово, како је речено,  новоформирано саветодавно тело Срба са Косова и Метохије, учинити све како би се проблеми који тиште српски народ решавали на одговарајући начин.

Check Also

Грачаница без струје-екипа КЕДС-а на терену

У пожару који се данас око 14 сати догодио близу Јаловине надомак Грачанице, изгорело је …