Главна / Друштво / ЖИ: Жене на територији општине Грачаница још увек нису равноправне

ЖИ: Жене на територији општине Грачаница још увек нису равноправне

Sastanak 1 Женска иницијатива,  која функционишеу оквиру општине Грачаница  одржала је презентацију двомесечног истраживања које је имало за циљ да укаже на проблеме жена које живе на територији ове општине.

Чланица женске иницијативе Соња Артиновић рекла је да је истраживање показало да има доста проблема на које су жене указале али и  да је оно што је неоспорно „равноправност полова још увек недовољно заступљена“.

„Већина учесница анкете коју смо радили изразила је жељу да ради у државним институцијама, оне које би започеле приватни бизнис нису довољно информисане нити едуковане за то па би помоћ у том смеру била неопходна. Отварање инкубатор бизнис центра биће добра прилика за то али и помоћ општине у смислу информисања жена добро би дошла јер чак и оне жене на које се води нека фирма у ствари нису укључене у рад већ се само користи њихова лична карта“.

Чланица ЖИ Невенка Рикало, рекла је да је један од већих проблема неинформисаност жена о законима и правима која им припадају.

„Жене најчешће нису информисане о закону о равноправности полова, закону о наслеђивању, закону о катастру каои закону о дискриминацији.Надам се да ће избор председнице скупштине Бранкице Костић и службенице за равноправност полова бити од великог значаја, а ми ћемо као женска иницијатива  дати предлоге за израду стратегије за унапређење равноправности полова , а уједно и унапређење положаја жена у нашој општини“.

Женска иницијатива формирана је 2012 године , а према речима председнице СунчицеТрајковић првенствено се бави хуманитарним радом , у смислу помоћи женама које су  на било који начин дискриминисане као и самохраним мајкама.

Check Also

Грачаница без струје-екипа КЕДС-а на терену

У пожару који се данас око 14 сати догодио близу Јаловине надомак Грачанице, изгорело је …