Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Испунити све из Бриселског споразума

Ђурић: Испунити све из Бриселског споразума

marko_djuric1Србија данас има више утицаја у јужној покрајини Косову и Метохији него што је имала пре годину дана и мање него што ће имати за годину дана, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истичући да је јако важно да се уради све што као обавеза проистиче из Бриселског споразума.

“Нама је у интересу да се држимо Бриселског споразума зато што сада треба да уследи примена делова који су за нас важни”, рекао је Ђурић гостујући на РТВ Пинк додајући да је потребно направити заједницу српских општина, да она има што више овлашћења, као и да представници Срба уђу у покрајинску владу.

Он је навео да је као последица чињенице да су Срби учествовали на изборима за покрајинску скупштину незамисливо да се формира покрајинска влада без учешћа српске листе.
“Та ситуација даје нама велику предност у односу на претходни период и бољу преговарачку позицију”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, то је потребно да би могли да се решавају конкретни проблеми грађана, снабдевање водом, храном, производња, укидање бирократских препрека…
“Ништа од тога, па ни питање безбедности нисмо могли да решавамо док нисмо узели део власти за српску заједницу”, рекао је Ђурић.

Упитан за поглавље 35 које још није отворено, Ђурић је рекао, да је предуслов за његово отварање да буде израђен извештај о напретку у досадашњим преговорима.
“Јако је важно да урадимо све што је наша обавеза произашла из Бриселског споразума, треба да предложимо статут, односно управљачки тим заједнице српских општина треба да предложи статут заједнице српских општина, да се се финализују договори у области енергетике, телекомуникација …”, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће се настојати у томе да се испуне све обавезе.
“За нас је веома важно да питање наших преговора не буде коришћено као метод притиска на Србију по питању евроинтеграција. Очекујемо да ће сви разумети колико је важно да Србија треба да нормализује односе са јужном српском покрајином и да настави пут ка Европи. На томе радимо”, рекао је Ђурић.

Такође је рекао да се мора учинити све да Срби на Косову буду економски независни, као и да се реше бројни имовински проблеми.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …