Главна / Друштво / Миловановић: Здравство приоритет Општине Грачаница

Миловановић: Здравство приоритет Општине Грачаница

DSCN0054Тешка ситуација у којој се здравство на централном Космету налази већ дужи период,  последица је целокупне ситуације у здравству Србије,  рекао је заменик градоначелника Грачанице др Небојша Миловановић.

„Општина Грачаница је, након доласка на власт нове структуре, здравство обележилаљ као један од приоритета  коме ће посветити посебну пажњу. Оно што је пре свега проблем  здравствених установа на овом подручју је недостатак лекова и медицинског материјала, а као последица потешкоћа у допремању лекова на централни Космет. Лекови су често стајали и по месец и више дана на царини због неспремности Косовских власти да се поштују одређени договори. Влада Србије улаже велике напоре да се тај проблем реши и на неком вишем нивоу преговора“.

Миловановић је изразио очекивање да ће се формирањем нове владе Косова и новог министарства здравља, разговорима по том питању  доћи до решења овог проблема,  али је такође указао и на недовљну повезаност  здравствених институција на овом делу Косова и Метохије.

„Ако знамо да на овом простору раде четири Дома здравља (Грачаница, Доња Гуштерица, Угљаре и Приштина), као и КБЦ у Грачаници, са таквом здравственом мрежом за очекивати би било да нам здравство цвета. Међутим организација нам је на веома ниском нивоу, не постоји повезаност здравствених установа ни на хоризонталном ни на вертикалном нивоу“.

Општина Грачаница је у протеклој години упослила и тридесет пет медицинских техничара, шест лекара опште праксе који први пут заснивају радни однос и деветнаест лекара специјалиста.

„Веома смо поносни на то али и на чињеницу да смо коначно решили и ситуацију око тзв ваучера, па су сви морали да се одлуче да ли ће плату примати из српског  или косовског буџета, тако да не буде као до сада да неко прима две плате, а са друге стране имамо велики број младих људи који су незапослени“.

Миловановић је посебно истакао и значај дијагностичког центра у Грачаници који пружа бесплатно услуге, како лабораторијских анализа тако и прегледа у кабинетима за офтамологију, дерматологију, ендоскопију, кардиологију итд.

Општина Грачаница тренутно реализује и пилот пројекат геронтодомаћица којим су за сада обухваћена десетак старачких социјално угрожених  домаћинстава. Миловановић каже да је овај пројекат наишао на велику подршку  међународних организација и да се нада да ће се са оваквим пројектима наставити и да ће у будуће сва старачка домаћинства којима је оваква врста помоћи неопходна, ту помоћ и добити.

Check Also

Срби ни на задушнице немају мира, обијена црква у Клокоту

Kанцеларија за KиМ огласила се саопштењем поводом најновијег инцидента у Kлокоту, где је на Задушнице …