Друштво

„Коло српских сестара“ од недавно постоји и у Грачаници

У Грачаници је 28.августа основано Удружење „Коло српских сестара“ које за сада броји 14 жена, а које представља огранак Удружења које је основано у Београду 1903.године, на чијем је челу била Надежда Петровић.

Удружење је новоосновано код нас, али са веома дугом традицијом, истакла је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Зорана Лазић, секретар Удружења.

„У Грачаници је Удружење основано уз благослов Епархије и владике рашко-призренског Теодосија и подршку  „Кола српских сестара“ из Ниша, и то на дан када је обележен значајан јубилеј 120 година од оснивања. Дакле, 28.августа одржана је изборна скупштина, састављен је Управни одбор и изабрана председница“, казала је Лазић и додала да Удружење има подршку  „Кола српских сестара“ у дијаспори, а да ће им се придружити и жене из Косовског поморавља.

Удужење „Коло српских сестара“ поред хуманитарног и добротворног рада, бави се и културно-просветним радом и очувањем културе и традиције народа.

„Веома велики значај за мене има што сам изабрана за председницу овог Удружења. Сматрам да ћу бити велика подршка младима у оживљавању Удружења код нас. Радићемо на томе да омладини, пре свега, покажемо значај овог Удржења, да схвате да се оно, поред тога што је добротворног и хуманитарног карактера, бави и очувањем наше традиције. Планирамо да оживимо традицију обележавања неких празника, који су временом заборављени као што су Материце, да заједно са децом и родитељима придамо значај самом празнику али и дружењу и на тај начин бар мало склонимо децу од сада све актуелнијих телефона и компјутера“, казала је Мара Поповић, председница „Кола српских сестара“ у Грачаници.

Удружење за сада нема своје просторије, а у оквиру својих активности ускоро планира да организује бројна културна дешавања, међу којима и песничка дружења.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон