Главна / Вести / Косово и Метохија / Неопходно наставити процес нормализације односа Београда и Приштине

Неопходно наставити процес нормализације односа Београда и Приштине

milovan_drecunПредседник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и опуномоћеник за југоисточну Европу у Министарству спољних послова Савезне Републике Немачке Ернест Рајхел сагласили су се данас да је за стабилност и просперитет неопходно наставити процес нормализације односа Београда и Приштине.

Како је наведено у саопштењу парламента, Дрецун и Рајхел су разговарали о безбедносној ситуацији на територији КИМ за коју је Дрецун истакао да се побољшава од почетка примене Бриселског споразума, али да је безбедност српског народа и даље незадовољавајућа.

Дрецун је истакао и да треба интензивно радити на повећању степена безбедности Срба, као и осталих неалбанаца, на територији Косова и Метохије.

Формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији је од приоритетног значаја за Србију и за одрживу перспективу српског народа на КиМ у наредном периоду, навео је Дрецун, истакавши да ће формирање заједнице представљати кључни фактор повећања безбедности и економског просперитета Срба, чиме би се постепено стварали и услови за одржив повратак расељених.

Дрецун је указао и да је подршка Еврпске уније, посебно Немачке, као њене најзначајније чланице, веома битна за Србију и да заједничким напорима треба да се ради на даљем процесу нормализације односа између Београда и Приштине, чиме се даје допринос стабилности у региону и европској перспективи, не само Србије, већ целог региона југоисточне Европе.

У саопштењу је истакнуто и да је Рајхел нагласио важност покренутог процеса политичког дијалога, који ће омогућити потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине и што је нарочито битно, помирење између Срба и косовских Албанаца.

Како је наведено, он је посебно истакао да је битно да се избегне политичка инструментализација питања безбедности Срба и Албанаца на Косову.

Током сусрета, саговорници су разменили мишљења и о постојећој опасности од радикалног ислама и екстремизма, који представља велики безбедносни изазов за целу Европу и сагласили се да је за стабилност и просперитет неопходно наставити процес нормализације односа Београда и Приштине.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …