Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележено 96 година од ослобођења Приштине и Грачанице

Обележено 96 година од ослобођења Приштине и Грачанице

obelezavanje godisnjice oslobodjenjaПарастосом испред спомен-обележја у центру Грачанице и на приштинском гробљу, који је служило свештенство манастира Грачаница, данас је обележена 96-та годишњица од ослобођења Приштине и Грачанице и стота годишњица од почетка Првог светског рата.

У беседи након парастоса у Грачаници, протојереј Светислав Трајковић рекао је да је велика част бити данас учесник овог догађаја, јер су наши преци који су своје животе положили у ослободилачком рату, знали шта дају и зашто их дају. „Они су дали оно што је човеку највредније, а то је живот за крст часни и слободу златну. Годинама уназад ми се овде окупљамо , чинећи молитвене по,еме нашим пострадалим прецима, не да би се неком светили, поготово не нашим непријатељима, већ просто зато што нам то налаже наша људска и хришћанска савест. Они су својим бесмртним делима заслужили вечно поштовање с наше стране“ – рекао је у беседи протојереј Светислав Трајковић.

Окупљеним грађанима обратио се и градоначелник Бранимир Стојановић, који је казао да пре сто година наши преци нису размишљали да ли да се боре или не и да ли имају други дом или не.

obelezavanje godisnjice oslobodjenja...„Онда када се све распало и када је све било сломљено, они духом и вером нису били сломљени. Веровали су, радили и трпели и урадили оно што је много генерација пре њих сачувало, а то је српски национални идентитет. Сто година касније доживели смо слом, пре 14 година распало се све оно што је овде постојало. Тада када је било најтеже, сачували смо трагове који су стварани на овој светој земљи. Сачували смо и до сада, да би сутра оставили неким другим да их чувају и да се сећају великих дела и великих људи који су се рађали и који се рађају. Имамо велику част, али и велику обавезу да се генерације, које долазе после нас не ѕастиде онога што ми данас радимо, да не будемо генерација , која је побегла са тих трагова, која је продала и отишла – нагласио је Стојановић.

Први пут након 14 година, парастос је служен и на приштинском гробљу испред спомен обележја страдалима од 1914 до 1918. године. Секретар КПЗ Косова и Метохије, која је организатор овог догађаја, Ратко Поповић каже да се од 1999. године, овај датум није обележавао у Приштини због низа околности, које су то онемогућавале, али да је наша обавеза да то убудуће чинимо и никад не заборавимо наше жртве, које су свој живот дале за одбрану отаџбину.

Након парастоса, венце на спомен обележје у Приштини и Грачаници, положиле су делегације општине Грачаница, СГ Приштина, Косовског управног округа и Удружења потомака страдалих од 1912-1918.године.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …