Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕК: Косово се суочава са бројним изазовима

ЕК: Косово се суочава са бројним изазовима

evropska_komisijaУ извештају ЕК стоји да Косово има капацитета да напредује, али да се суочава са бројним изазовима у борби против организованог криминала и са владавином права….

“Власти на Косову су испољиле солидан капацитет да координирају планове за европске интеграције”, пише у извештају, у коме се истовремено подсећа да је Косово завршило преговоре о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању и започело разговоре о визној либерализацији.

Комисија је, међутим, констатовала да се још чека на практичне резултате у сузбијању корупције и организованог криминала, као и на успостављању независног правосуђа.

Сем тога, каже се да је ова година протекла у знаку избора који су одржани у мају, а да чињеница да парламент до данас није конституисан представља озбиљан проблем.

Извештај садржи и похвалу приштинским властима због подршке мисији Еулекс и специјалном истражном тиму који се бавио наводима из извештаја Дика Мартија о трговини органима, али се наглашава да тек треба усвојити законски оквир како би та истрага добила судски епилог.

Једино поље у коме је ЕК уочила “значајан напредак” је процес нормализације односа Београда и Приштине, с тим што су наставак тог процеса и примена Бриселског споразума од кључне важности за наставак косовских европских интеграција.

“Ситуација на северу Косова остаје напета”, каже се у извештају, а од свих политичких фактора се захтева да наставе да подржавају Еулекс, уз нагласак на потреби да се овој мисији омогући функционисање на целој територији Косова.

Сем тога, Комисија сматра да треба уложити додатне напоре да се српске општине на северу уклопе у косовски правосудни систем.

Комисија је мишљења да тржишна привреда још није заживела на Косову и уочила велики удео сиве економије.

“Потреба за структурним економским реформама како би се смањила незапосленост достигла је ниво хитности, а реформе су неопходне и када је реч о изборном систему, јавној управи и заштити права мањина”, каже се у извештају.

На крају, Комисија је затражила да се убрзају припреме на затварању хидроелектране Косово А и изразла забринутост због незаинтересованости косовских власти за заштиту животне средине и здравља грађана.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …