Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Капацитете младих на КиМ искористити за опстанак

Ђурић: Капацитете младих на КиМ искористити за опстанак

marko_djuric1Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је за Србију од стратешког значаја улагање у младе људе на Косову и Метохији.

Желимо да капацитет младих на Косову и Метохији искористимо за опстанак људи у покрајини, рекао је Ђурић и додао да се морамо изборити да студенти Приштинског универзитета у Косовској Митровици имају будућност на Косову и Метохији.

Ђурић је у Косовској Митровици заједно са министром за спорт и омладину Вањом Удовичићем разговарао са студентима – стипендистима Фонда за младе таленте најавивши да ће Србија наставити са подршком младима у покрајини.
“За Србију је од страсетшког знајчаја улагање у младе људе на КиМ… Од најранијих дана Србија помаже и наставиће да помаже младу генерацију на Косову и Метохији”, казао је Ђурић.

Он је истакао неопходност стварања младих, формираних личности, образованих и “способних да се носе са изазовима и проблемима који су огромни”, додајући да у нашим младим људима на Косову лежи она врста снаге, оптимизма и енергије која је неопходна да превладамо све тешкоће.

Ђурић и Удовичић су након разговора са студентима-стипендистима у Звечану, присуствовали свечаном затварању дечијег Фестивала спорта, који је организовала Канцеларија за Косово и Метохију.

Удовичић је позвао је студенте са Косова и Метохије да конкуришу за државне стипендије Фонда за младе таленте.

“Желим да лицно позовем најбоље студенте с Косова да се пријаве за државне стипендије. Тренутно је отворен конкурс за стипендије за државне факултете у Републици Србији, за завршне године основних академских и мастер студија. Они најбољи међу вама, имају шансу да освоје месечну државну стипендију од 30.000 динара”, рекао је Удовичић.

Министар омладине и спорта казао је да данашњом посетом Косову, као и свим претходним, држава жели да покаже да је увек уз свој народ.
“Водимо рачуна о нашим младима, о нашим најбољим студентима са Косова, јер како данас бринемо о младима, таква ће нам будућност бити. Желимо да награду за своје знање, труд и упорност добијете овде, где сте рођени и одрасли, како бисте живели боље из дана у дан”, изјавио је Удовичић.

“Жеља је да Србија покаже да су млади изузетно битан фактор за Републику Србију и да не делимо Србију по регионима, да не делимо младе по регионима, већ да су нам пођеднако битни млади у свим деловима Србије и да не правимо никакву разлику”, додао је он.

Check Also

Ђурић честитао Јеврејској заједници празник

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је председнику Савеза јеврејских општина Србије …