Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Графити узнемиравајуће садржине у Високим Дечанима, изазивају велику забринутост

Ђурић: Графити узнемиравајуће садржине у Високим Дечанима, изазивају велику забринутост

Marko-Djuric-111Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изражава забринутост и снажно осуђује данашње исписивање графита ИСИС-а и такозване ОВК, на помоћним објектима у оквиру манастирског имања у Високим Дечанима.

Графити узнемиравајуће садржине, на имању српске светиње, која је под заштитом УНЕСКА, изазивају велику забринутост. Тражимо да међународна заједница ове претње схвати веома озбиљно и предузме све неопходне мере да се манастир заштити.

Директор Марко Ђурић овом приликом подсећа да су Високи Дечани до сада четири пута нападани гранатама, да је братству манастира више пута прећено, а да су на капији манастира већ исписивани графити са порукама такозване Ослободилачке војске Косова.

Насупрот томе, манастирско братство је увек настојало да промовише мир и толеранцију за све житеље Косова и Метохије.

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Марко Ђурић тражи да КФОР одмах појача војну заштиту око манастира, а да се особе које су одговорне за исписивање ових графита што пре идентификују и приведу правди.

Држава Србија ће учинити све да се заштити српска културна баштина на Косову и Метохији, српске цркве и српски манастири и да се стане на пут узнемиравању и застрашивању Срба на Космету. Јер, поруке попут ових, које су се данас појавиле на помоћним зградама манастирског здања, свакако су унеле додатни страх и зебњу код српског становништва у Покрајини, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Check Also

Унмик: Ниједан члан нашег особља није позитиван на Ковид-19

Унмик је вечерас саопштио да њихов члан није био такозвани нулти пацијент заражен коронавирусом у …