Главна / Вести / Србија / Мркић уверен да Србија добија датум у јуну

Мркић уверен да Србија добија датум у јуну

ivan_mrkicМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић уверен је да ће Србији у јуну бити одређен датум за почетак приступних преговора са Европском унијом. Мркић је у изјави Тањугу истакао да се одговорно понашање Србије позитивно оцењује у институцијама и чланицама Европске уније, укључујући немачки Бундестаг. “Србија, наравно, чека одлуку Европског савета, та одлука треба да буде крајем јуна, изгледа на Видовдан, и ми очекујемо да буде позитивна”, рекао је Мркић за Тањуг.
Он је оценио да део медија, који преносе да је по питању датума све под знаком питања или наводе да ће Србија добити само зелено светло за датум, показује “недовољно познавање ситуације и свега онога што се дешавало протеклих недеља”.
На питање да ли има увид у то какво расположење преовладава у Бундестагу, имајући у виду да Немачка инсистира да се до одлуке Савета ЕУ морају начинити први кораци у примени бриселског споразума, Мркић каже: “Ви можете да нешто спроведете ако сви учесници договора то чине. Ми, што се нас тиче, то чинимо. И сасвим је сигурно да се то веома позитино оцењује”.
Упитан да ли се тако оцењује и у немачком парламенту, Мркић је одговорио: “Ја сам убеђен – и у Бундестагу.”
Он је подсетио да је немачко Министарство спољних послова покренуло процедуру, да су у томе учествовали и људи из канцеларије канцеларке Меркел. “То све иде својим током, не видим никакве мрачне вести на видику и не схватам чему толика анксиозност”.
Мркић је, такође, одбацио процене да одлука Бундестага зависи од посете неког немачког парламентарца. “Да то зависи од посете једног немачког парламентарца – то апсолутно није тачно. Нормално је да ће посланици Бундестага доћи у Београд, као и други. Али, све се развија у најбољем могућем смеру. Ми разговарамо са свима, нема нових уцена, услова, заправо мислим да до сада није било ниједне уцене”, истакао је шеф српске дипломатије.
Шеф српске дипломатије истиче да су све оцене које је Србија до сада добила биле врло повољне по нашу земљу и то зато што се “одговорно понашамо и све што договоримо -спроведемо”.
На питање шта очекује од заједничког писма високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и комесара за проширење Штефана Филеа за земље чланице ЕУ, које се очекује 18. јуна, Мркић је рекао: “Очекујем све најбоље.”
Он је најавио интензивну дипломатску активност у наредних месец дана, наводећи да ће Београд у понедељак посетити премијер Пољске Доналд Туск, а да се очекују и посете грчког министра спољних послова Димитриса Аврамопулоса, као и шефице италијанске дипломатије Еме Бонино.
Мркић ће, каже, ускоро посетити Португалију. Извор: Тањуг

Check Also

У Србији још 201 оболели, преминуо један пацијент

У Србији је до данас у 15 сати регистрован још 201 оболели од вируса корона, …