Главна / Некатегоризовано / Интерполове потернице због злочина на Космету

Интерполове потернице због злочина на Космету

skupstina_srbijeЗавршена истрага у 14 предмета против припадника бивше ОВК за злочине над Србима и припадницима других етничких заједница, каже заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић. Интерполова потерница издата за укупно 95 особа, али власти у Приштини не раде ништа на њиховом изручењу, истиче Станковић.

Драгољуб Станковић је, на седници скупштинког Одбора за Косово и Метохију, такође рекао да ни државе чији су држављани осумњичени за злочине “нерадо из изручују Београду”, преноси Танјуг.

Према његовим речима, од марта 1998. до 1999. године укупно је 113 лица убијено или је над њима извршен неки други злочин.

Станковић је навео низ случајева разних злочине и поред осталог рекао да се дешавало да поједини осумњичени буду ухапшени, да је предмет формиран, а да је онда суд на Косову обустављао поступак против њих.

Навео је и да су до сада изручене три особе, да је једна случајно ухапшена, а да је резултат тога био формирање два предмета у случају Ђаковичке групе.

Када је реч о сарадњи са Еулексом и Специјалним истражним тимом из Брисела, Станковић је истакао да сарадња мора бити обострана и додао да је у предмету Ораховачке групе против 36 припадника ОВК покренута потрага 2007. године, али да је само једна особа испоручена Србији.

“Наше судско веће није поверовало сведоку, он је пуштен из притвора и после тога је побегао када је предмет поново формиран”, рекао је Станковић.

У међувремену, додао је, две од тих 36 особа су ухапшене у Албанији и предате Еулексу. Обе су проглашене кривим и изречена им је казна.

Притисак на сведоке

Станковић је такође указао да је до ослобађајуће пресуде суда у Приштини Фатмиру Љимају дошло због неадекватног реаговања тужиоца Еулекса, који није “адекватно заштитио сведока, а који је касније извршио самоубиство под чудним околностима”.

“Велики је проблем притиска на сведоке, доласка до документације и то је нарочито изражено на Косову. Све иде преко Еулекса, што захтева огромну администрацију и компликује извођење других радњи”, каже заменик тужиоца.

Као посебан проблем у сарадњи са Еулексом, Станковић је навео и закључак Владе Србије из марта 2013. године о процедурама.

“Тај закључак још више компликује и одуговлачи сарадњу, а мени се чини да више личи на процедуре између две државе, јер захтева укључивање већег броја институција у извршној власти”, рекао је Станковић.

Додао је да је управо због тог закључка и сам два пута враћен са Косова и Метохије.

Говорећи о сарадњи са специјалним истражним тимом из Брисела, заменик тужиоца за ратне злочине је рекао да су два тужиоца и два инспектора задужена за сарадњу недовољни за обављање тако обимног и сложеног посла, јер су у њиховој надлежности сви злочини извршени од 1997. Хофинр до 2001.

Станковић сматра да би требало формирати посебан орган у Србији који би сарађивао са тим истражним тимом, како би му се дала посебна снага и донети закон који би то поткрепио.

Злочини док је Кфор био на Космету

Председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да је већина злочина извршена под мандатом међународне мисије која је тада на терену имала 50.000 припадника Кфора.

Према његовим речима, сада је прави тренутак и прилика да се учини све како би се специјалном истражном тиму из Брисела помогло да се расветли што је могуће више злочина.

“Можда ће доћи тренутак да се и ова творевина која се зове држава уруши”, рекао је Одаловић.

Додао је да Србија тражи још 522 несталих, да су предати сви спискови са именима и презименима, да Комисија није много охрабрена да ће они бити пронађени, али да верује да ће се ствари променити на боље.

“Имамо жртве, људе које тражимо, знамо или претпостављамо да знамо ко су извршиоци злочина. До сада смо нашли 346 њих и то није адекватан број ономе што је реално”, рекао је Одаловић.

Како је закључио, на Косову и Меотхији постоји завера ћутања, док у Србији тога нема и нико неће ћутати о злочинима који су се догодили без обзира на којој страни су почињени.

 

Check Also

Старовић: Без обзира на све, Београд да пружи руку сарадње Бајдену

Порука у честитки коју је амерички председник Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу поводом …