Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница:Обележена ктиторска слава манастира

Грачаница:Обележена ктиторска слава манастира

DSCN4435У манастиру Грачаница данас је служена свечана литургија поводом празника светог Краља Милутина, ктиторске славе манастира као и славе истоимене ОШ у Грачаници. Литургију су служили владика рашко призренски Теодосије и владика будимљанско никшићки Јоаникије, уз саслужење свештенства и монаштва епархије рашко призренске.

У беседи након литургије и сечења славских колача, владика рашко призренски Теодосије рекао је да је велика радост свештенства и монаштва епархије рашко призренске што је на овај велики дан литургију служио и владика будимљанско никшићки Јоаникије који се одазвао на позив да данас буде са својом браћом.

„Данас смо се сабрали у овом храму ове свете обитељи светога краља српског Милутина да би смо прославили његов спомен, а исто тако прослављамо и спомен Светога Краља Драгутина монаха Теофиста и њихове мајке краљице Јелене. Данас је и слава ОШ КраљМилутин у Грачаници, која носи име једног од највећих у роду српском Немањића, који је за собом оставио предивне задужбине и све оно што је било потребно српском роду да би живео,служио богу и да би опстао до дана данашњег нарочито на овим просторима где је најтеже опстати без помоћи Божије и без молитава светих“.

Владика будимљанско никшићки Јоаникије захвалио је владики Теодосију на позиву да на овај свети дан буде, како је казао, на овој светој  српској земљи.

DSCN4433„Када долазимо на Косову и Метохији ма где живели, да ли у Подгорици,Београду, Бањалуци, Чикаку или Сиднеју, свој долазак доживљавамо као велику повластицу и дар од Бога. Доживљај сваког србина када дође на ову свету српску земљу да се поклони светињама на њој, је нарочит. Нигде тако светињене миришу, нигде нема таквог благоуханија као у нашим светињама на Косову и Метохији. И сам ваздух овде чудесно делује на сваког од нас, исцељујуће јер је освећен сузама и молитвама наших светих предака кроз векове. Велики су били Немањићи, велики владари и ктитори, дубоких погледаи мисли али је за њихјединствено нешто што је обично од људи скривено,а то је дар покајнички“, рекао је у беседи владика Јоаникије.

Владика Јоаникије позвао је вернике да својом истрајношћу и својом вером показују своју љубав према Богу и  према својим ближњима.

Check Also

Ђурић:Србија спремна за споразум о аутономији КиМ у складу са европским и светским стандардима

Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, …