Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Закон о амнестији је кључан

Вулин: Закон о амнестији је кључан

aleksandar_vulinШеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је за Тањуг да неће бити распуштања српских судова и полиције на северу КиМ све док се не испуне предуслови за то,а најважнији од свих је закон о амнестији.

Реагујући на недавну изјаву заменице косовског премијера Едите Тахири да ће током септембра бити угашене српске институције на северу Косова у области безбедности и судства – и то до 1. септембра судови, а до 30. септембра полицијске структуре, он је рекао:

“Ништа се неће променити док се све не промени.Приштина већ дуже време користи разговоре у Бриселу као једну од тема своје предизборне кампање.То тако није за Београд и није тако за Србе који живе на Косову и Метохији”.

Како је објаснио,да би наши судови и полиција престали да раде, мора да постоји нова мрежа судова и нека нова полиција. “Да би до свега тога дошло,мора да буде донесен закон о амнестији,према коме Срби на КиМ неће бити затварани и хапшени само зато што су на страни своје државе и верују њеним законима и органима.Закон о амнестији је предуслов свега”,истакао је Вулин.

Како је рекао,идеја Приштине је да Србија нервозно реагује на ову и сличне најаве,да дође до прекида и застоја преговора и да Србија буде одговорна за то што неће добити датум за почетак приступних преговора са ЕУ. “Нико не жели више добијање датума од Срба са КиМ јер би то скинуло са њих велики терет како наводно задржавају Србију на њеном европском путу”,додао је он.

“Срби са КиМ а и држава Србија ће дати све од себе,да у складу са Уставом,Резолуцијом СБ УН 1244 и претпоставком о статусној неутралности,коју је потврдила и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, добију датум”,истакао је Вулин.

Вулин је најавио да ће се разговори о примени бриселског споразума наставити у уторак када ће се састати групе задужене за питање полиције,док ће у среду на дневном реду бити заком о амнестији и правосуђа,а у четвртак се настављају разговори других радних група.

Ускоро ће бити настављени и разговори и о струји и телекомуникацијама,а та питања су,како је додао, повезана са формирањем Заједнице српских општина. “Ми полазимо од става да сва имовина државе Србије треба да припадне ЗСО у складу са територијалним принципом.Ти разговори су уско позвезани са ЗСО а она са законом о амнестији и свим другим што је предвиђено као нужна претпоствка”,објаснио је Вулин.

Он је апеловао на грађане КиМ да остану мирни,јединствени и да не одгварају на провокације.

На питање да прокоментрисе писање приштинске “Трибуне” да постоји могућност да једна делегација Владе Косова,коју би предводио заменик премијера Хајредин Кучи,посети Београд и да је косовска страна затражила да позив буде упућен из кабинета заменика премијера Србије Александра Вучића,Вулин је рекао: “Како да не. Чим буду призната држава,чланица УН,могу да се надају да ће у тој форми доћи у Београд.Кучи у приватном својству може да се креће по читавој Србији.Али неко ко се представља као потпредседник Владе Републике Косова,коју ми не признајемо,не може да дође у званичном статусу на тероторију државе Србије”,рекао је Вулин.

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …