Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантић: Споразум крше Албанци

Пантић: Споразум крше Албанци

panticВећину споразума постигнутих до сада у Бриселу крше Албанаци, каже заменик директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић. Он каже да су пробијени рокови за решавање питања радника правосуђа и полиције, а да су проблем и лични документи. Док у Бриселу тимови Београда и Приштине воде техничке разговоре о плану примене споразума о нормализацији односа две стране, постигнутог 19. априла, поједини раније постигнути договори на Косову се крше, нису у потпуности заживели или се споро спроводе. На терену је једино успостављен споразум о интегрисаном управљању прелазима. За остале који још нису у потпуности заживели представници српске владе окривљују Албанце јер покушавају да у дело спроведу оно чега нема у договорима, док представници косовске владе признају да имплементација тих споразума иде јако споро.

Ми смо чули од госпође Ештон да ови договори немају везе са статусом, односно да су статусно неутрални. Али Албанци инсистирају да сви који мењају лична документа пре тога добију косовско држављанство. Као и сви споразуми, и ови се углавном крше од стране албанских институција, и зато нема потпуне примене на терену“, каже Пантић.

С друге стране, шефица Административне канцеларије косовске владе у Митровици Адријана Хоџић наводи да је сваки договор бољи од свађе и примећује да се споразуми постигнути раније спроводе јако споро.
“На терену до сада имамо имплементиран и постављем ИБМ и све што иде уз ту тачку. Остало, мислим да иде јако споро. Што се тиче скорашњих преговора, мислим да су се два премијера укључила у прави час и верујем да ће до имплементације доћи. Нарочито зато што је и Вучић укључен, пошто људи њега заиста озбиљно схватају“, рекла је Хоџићева.

Директор Форума за етиничке односе Душан Јањић сматра да је акциони план за спровођење споразума веома амбициозан, као и да се у почетку знало да су рокови “изузетно кратки”.
„Имамо проблем који није технички, није питање рокова. То је питање политичких капацитета који имају једна и друга страна, а и Брисел да се бави тим споразумом. Ако погледамо споразум, он предвиђа да се ради до краја године, а врло интензивно у јулу и августу. А ко зна нешто о бриселској бирократији, зна да њих нема у јулу и августу. Биће то тешко“, сматра Јањић.

И бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да није могуће да до краја јуна дође до суштинске примене бриселског споразума.

„До средине јуна ће се направити већ први кораци. Они ће бити симболичке природе, затварање неких просторија у којима су биле службе које би сада требало да нестану. Више од тога није реално очекивати, и можда није фер да се од нас очекује да ми уђемо у корените промене институција које имамо доле, поготово везаних за безбедност и правосуђе. ЕУ не може да очекује да ћемо променити свест људима који 14 година мисле на један начин у овако кратком року“, каже Ивановић.

Он сматра и да је дијалог Београда и Приштине олако схваћен, нетранспарентан и да није укључивао локално становништво што су, како указује, довољни услови да буде неуспешан као такав.

Извор: Б92

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …