Главна / Култура / Приштинско позориште од данас има свој дом у Грачаници

Приштинско позориште од данас има свој дом у Грачаници

tasovacНакон 15 година проведених у изгнанству Приштинско Народно позориште данас је добило своју сталну сцену у просторијама Дома културе у Грачаници. Премијерним извођењем мјузикла „Хотел Косово“, глумци овог позоришта започеће једну нову епизоду у свом раду и постојању. Отварању нове сцене као и премијери мјузикла присуствоваће и министар културе Иван Тасовац као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Посету Грачаници министар Тасовац започео је обиласком Општине Грачаница где је разговарао са градоначелником у оставци и будућим вицепремијером у Влави Косова Бранимиром Стојановићем.

На заједничкој конференцији за штампу која је одржана у галерији Дома културе у Грачаници, директор Народног позоришта Приштина Ненад Тодоровић рекао је да је веома срећан што је ово позориште коначно добило свој дом.
„До скоро смо били готово политичка институција, а данас смо коначно уметничка институција. У претходном периоду смо имали министре културе који су нас подржавали, а сада имамо министарство и министра који нас терају да радимо што је за нас фасцинантан догађај.“

Тодоровић је нагласио да ова институција коначно има буџет који јој омогућава да ради и ствара.

Министар културе Иван Тасовац рекао је да не постоји место на свету где би данас био срећнији него у Грачаници.

„Ово је тренутак када ће почети култура у свом најбољем издању исвом најбољем лицу да говори. За 66 година свог постојања Приштинско Народно позориште је прошло кроз многе муке, прошло кроз 15 година изгнанства, али данас је коначно добило свој дом.“

Министар Тасовац напоменуо је да у следећој години овдашња публика може да очекује и низ других културних догађаја као што је низ концератаи балетских представа.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је на конференцији за новинаре да се након 15 година позориште из Приштине приближило Приштини, што је како је казао, веома добра вест за све грађане Косова и Метохије.

„Оно што се у претходних 15 година дешавало на просторима Косова и Метохије спада у домен ствари које се не могу у простом обично разговору исказати нити објаснити, без уметничког ангажмана, људима који нису са ових простора. Ја се искрено надам да ће ово позориште допринети томе да реч културе као најсавршенији облик комуникације, бити у пуној функцији очувања и јачања духа свих људи који живе на овом простору и да ће бити наше најбоље огледало.“

Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић казао је да је ово нешто што је покушавано годинама уназад да се уради и коначно успех није изостао.

Он је захвалио Норвешком амбасадору на финансијској помоћи за уређење сцене.

pozoristeПремијера мјузикла „Хотел Косово“ биће изведена од 18:30 часова на новој сцени која је већ пилагођена овој представи и очекује своје прве посетиоце. О интересовању публике довољно говори чињеница да карта у продаји немајош од јуче.

Check Also

Књижевна награда Слободан Костић, песнику Ивану Негришорцу

Жири књижевне манифестације „Песничка реч у част професора и књижевника др Слободана Костића“ доделио је награду која …