Главна / Вести / Косово и Метохија / Б. Стојановић: Косовски буџет “корак уназад” за Србе

Б. Стојановић: Косовски буџет “корак уназад” за Србе

branimir_stojanovic_gracanicaЗаменик косовског премијера Бранимир Стојановић оценио је да је усвајање буџета Косова за 2015. “корак уназад” јер за српске средине није предвиђено ни пет одсто средстава.

Стојановић је поручио да ће конструктивност и предусретљивост Срба у раду владе зависити од тога како се буду тумачили и прихватали њихови захтеви.

– Наша конструктивност и предусретљивост у раду владе ће зависити управо од тога како се буду тумачили и прихватали наши захтеви. Ово сигурно јесте корак уназад и једно умањење наше спремности да сутра будемо предусретљиви и да разумемо захтеве и друге стране – рекао је Стојановић.

Оценио је да нови буџет Косова за 2015. годину апсолутно неће испунити очекивања Срба од Министарства за локалну самоуправу и од Министарства за заједнице и повратак, али и од локалних самоуправа.

– Ово показује да однос није довољно добар, и остаје о упозорење да односи морају да се промене и да они који доносе одлуке морају да знају да ми нећемо прихватити здраво за готово оно што се буде доносило, него ћемо износити своје ставове као што смо то учинили и поводом буџета – каже он.

Навео је и да су Срби одлуком да јуче не присуствују изгласавању буџета показили своје незадовољство.

– У разговорима које смо имали након усвајања буџета са представницима међународне заједнице и са осталим људима у Влади добили смо одређене гранције да ће се то изменити у примени буџета, да се ипак обезбеде додатна средства како за министарства тако и за локалне самоураправе, али то остаје тек да се види – каже Стојановић.

Упитан да ли после усвајања таквог буџета има поверања у коалиционе партнере, Демократски савез Косова и Демократску партију Косова, када је реч о заједничком раду на примени Бриселског споразума и формирању заједнице српских општина, Стојановић је рекао да је исувише мало времена прошло да би се изградило поверење и неповерење са коалиционим партнерима.

Додао је да остаје да се види како ће ићи примена онога о чему су разговарали и да је чињеница да је мало времена било за припрему буџета, али сигурно је да су неке ствари могле бити боље.

– Оно што је сада пред нама јесте да на конкретним стварима видимо да ли постоји декларативна воља да се процес повратка деси, али и да се десе многе друге ствари које су важне. Од самог почетка смо знали да неће бити лако – каже Стојановић.

Навео је да је став Срба јасан, и да очекује од људи који доносе одлуке у Приштини да се добрим делом прилагоде тим ставовима.

На питање који су даљи кораци Српске листе у раду Владе, Стојановић је рекао да ће њихова конструктивност и предусретљивост у раду владе зависити управо од тога како се буду тумачили и прихватали захтеви Срба.

Оценио је да овако усвојен буџет умањује спремност да сутра буду предусретљиви и да разумемо захтеве и друге стране и да уколико се овај тренд буде наставио, сигурно неће имати разумевања за одређене процесе који се буду дешавали у наредном периоду, и да ће на основу тога доносити своје одлуке.

– Пред нама остаје време да видимо да ли ће се однос (унутар коалиције) променити, а ја мислим да хоће јер су добро разумели ову поруку да ће у наредном периоду да се поправе многе ствари које су сада погрешно урађене – поручио је Стојановић.

Посланици Српске листе у Скупштини Косова напустили су јуче седницу на којој је расправљано о буџету за 2015. годину јер, како су објаснили, од 1,7 милијарди евра ни пет одсто није предвиђено за локалне самоуправе са већинским српским становништом, а нема буџета ни за повратак расељених.

 

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …