Главна / Некатегоризовано / Дрецун: Председник и Влада воде исту политику о Косову

Дрецун: Председник и Влада воде исту политику о Косову

milovan_drecunПредседник скупштинског Одбора за Косово Милован Дрецун рекао је вечерас да председник Србије и Влада воде идентичну политику када је реч о Косову.

Та политика почива на Резулуцији Скупштине из 2013. године, рекао је Дрецун сматрајући да председник Николић жели да иде у сусрет догађајима да не бисмо дошли у “ситуацију узми или остави”.
“Признавање Косова је граница коју не можемо прећи. Колико сам схватио председника Николића, он жели тродимензионално решење. Треба водити рачуна о Албанцима који не желе да живе у Србији, потребно је решење за Србе на северу Косова, али и оне јужно од Ибра који живе у енклавама”, рекао је Дрецун за вести Б92.

Он каже да је боље да сами понудимо наше виђење свеобухватнг решења него да нам га наметну и очекује да ће председник Николић ускоро, до фебруара, када се у Бриселу очекује наставак разговора о процесу нормализације, понудити платформу коју ће Влада размотрити, вероватно усвојити па ће ићи у скупштину.

Гостујући у вестима Б92, Душан Јањић из Форума за етничке односе рекао је да је председник Николић драматизовао питање признања Косова и успео да га постави као тему за 2015.

Међутим, за улазак у ЕУ важније је питање граница, рекао је Јањић додавши да је та тема опасна због унутрашње политике.
“Ова тема ствара слику да се влада и председник не слажу по том питању и да председник намеће неку своју платформу. Видећемо како ће се они договорити, али у крајњој линији не би требало да буде проблема јер су из исте партије”, рекао је Јањић и подсетио да Николић најављује и једну новину – ако се појави питање признања Косова као услов за ЕУ, мора бити референдум.

Check Also

Старовић: Без обзира на све, Београд да пружи руку сарадње Бајдену

Порука у честитки коју је амерички председник Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу поводом …