Главна / Вести / Косово и Метохија / Вукчевић: Jавност ће ускоро бити обавештена о злочинима ОВК

Вукчевић: Jавност ће ускоро бити обавештена о злочинима ОВК

vukcevicТужилац Владимир Вукчевић каже да ће јавност ускоро бити обавештена о злочинима ОВК над Србима, али и о свим истраживаним злочинима над Србима у бившој СФРЈ.

“Главни проблем је немогућност приступа сведоцима и осумњиченима који су на територији Косова и Метохије, чак 90 одсто њих. Када и неког ухапсе по нашој потерници у иностранству, не испоручују га Београду, већ Приштини”, рекао је Вукчевић за празнични број Блица.

На питање које истраге ће бити отворене, Вукчевић је рекао да се и даље ради на предмету Штрпци да се истражују догађаји у Сребреници и злочини на Косову и Метохији.

“У истрази убиства албанских затвореника у Дубрави смо доста одмакли, али смо морали да застанемо. Тражио сам проширење капацитета, али то није учињено, тако да су поједини предмети знатно успорени. Треба нам више људи. У БиХ ради њих 100, а код нас пет заменика тужиоца, два саветника, као и четворо истражитеља”, истако је Вукчевић.

Тужилац сматра да доста тога није успео да уради.

“Жао ми је што због недостатка капацитета нисмо успели више да урадимо у предмету – Медији-говор-мржња. Приговарало нам се како штитимо лица из војске и полиције на вишим командним положајима. То није тачно”, рекао је тужилац.

Законски је то било могуће, наставља Вукчевић, тек када је Хашки трибунал престао са истрагом против њих, почели смо кривично да их гонимо, а тада су кренули и напади на нас.

Check Also

Јевтић са амбасадором Италије о изборима, пандемији и безбедности

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас са амбасадором Италије на Косову …