Главна / Вести / Косово и Метохија / План за КиМ пре понуде Брисела

План за КиМ пре понуде Брисела

nikolicДо краја ове недеље председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић започеће званичне консултације око израде предлога коначног решења за статус Косова и Метохије.

До краја ове недеље председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић започеће званичне консултације око израде предлога коначног решења за статус Косова и Метохије – речено је “Новостима” у државном врху.

План за решење статуса покрајине, према нашим информацијама, требало би да буде спреман пре него што Брисел истакне следећи споразум о нормализацији односа са Приштином.

Иако су изјаве две челне фигуре у држави протеклих дана зазвучале дисонантно, јер је Николић навео да питање коначног решења КиМ “треба одмах отворити”, док је Вучић изнео став да је “још рано да се говори о коначном решењу”, у врху власти “Новостима” је речено да између њих двојице не постоји размимоилажење у виђењу косовске политике, нити у погледу тајминга у ком треба предузимати наредне кораке.

Вучић је, према нашим изворима, веома свестан свега о чему је председник говорио везано за КиМ и намерама европске администрације.

Када ће нова платформа бити изнета у јавност, умногоме ће зависити од тога како Брисел види динамику наставка дијалога Београда и Приштине. Јаснија слика о европским намерама добиће се 9. фебруара на састанку који је сазвала Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику, на коме ће српску страну заступати Александар Вучић и Ивица Дачић, а албанску Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Београд очекује да ће тада чути и конкретне услове за отварање преговарачких поглавља са ЕУ, као и какви су планови Брисела везани за потписивање следећег споразума двеју страна и хоће ли он сугерисати да Београд параф ставља на заједнички документ са другом “државом” или са аутономијом.

Према ранијим најавама, нови документ Београд и Приштина требало би да потпишу када се испуне обавезе из првог споразума о принципима нормализације односа, а међу њима је и формирање Заједнице српских општина, за коју се процењује да би могла да профункционише на пролеће.

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …