Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић за Божић у Грачаници

Ђурић за Божић у Грачаници

djuricЦрквеним звонима и јутарњом литургијуом у манастиру Грачаница обележен је најрадоснији празник у хришћанском свету – рођење Исуса Христа – Божић.

Божићну литургију, којој су присуствовали многобројни верници служио је његово преосвештенство епископ рашко – призренски Теодосије уз саслужење сестринства манастира Грачаница. Литургији је присуствовао директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, председник Г.И Српска Владета Костић, садашњи заменик премијера Косова Бранимир Стојановић као и Ненад Рашић.

Марко Ђурић пожелео је да година која је пред нама буде година за коју ћемо се заједно и сложно борити, љубављу, слогом и радом за наш народ, не само на Косову и Метохији него и шире где живе Срби.

„Сабрали смо се овде у Грачаници да прославимо наш православни Божић, благословен да га славимо на месту где су га славили наши преци у претходних хиљаду година у још тежим условима од претходне генерација“ – нагласио је Ђурић.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић честитао Божић верницима са жељом да се прослави у миру и са породицама.

DSCN4621Владика Теодосије је истакао – „Оно што је за мене као епископа најбитније јесте да смо уз Божију помоћ успели да обновимо наше порушене храмове и манастире, не само да их обновимо него и да вратимо литургијску функцију“.

Литургија је почела у 8 и 30 сати, читањем божићне посланице, у којој се наводи да је Божић празник мира и љубави, праштања и мирења, слоге и јединства.

Након литургије уследило је причешће верника.

Мештани Грачанице су за Божић пожелели мир, срећу и наду за бољу будућност.

Према информацијама епархије, божићна литургија служена је у свим манастирима и црквама на Косову и Метохији.

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …