Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић посетио народну кухињу у Прековцу

Марко Ђурић посетио народну кухињу у Прековцу

20150107_113408Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обишао је  данас народну кухињу у селу Прековце.

Ђурић  је честитао Божић свим присутнима и поделио божићне оброке корисницима кухиње, а малишане који су присуствовали овом догађају обрадовао је поклонима

„Епархија – рашко призренкса, Влада Србије, грађани и донатори, овде донирају преко милион оброка годишње и веома је важно што смо у прилици да помогнемо људима. Било би још важније, ако у наредном периоду успемо да што више људи упослимо, да их изведемо из трагичне ситуације у којој се налазе.Кинеска пословица каже “дај човеку рибу, нахранићеш га за један дан, научи га да пеца, нахранићеш га за цео живот”, то мора да буде наше гесло, наш мото. Настојаћемо да будемо солидарни са нашим људима на Косову и Метохији и да 2015. буде година без глади – рекао је Ђурић.

20150107_113538“Мој апел целом српском народу, целој Србији и свим људима без обзира на националност је да буду солидарни са нашом браћом, нашим људима, нашом сабраћом, сапатницима на Косову и Метохији, да помогну да ситуација са народним кухињама које функционишу на ивици егзистенције, више не буде таква“, нагласио је Ђурић

Преседница НВО „Мајка девет Југовића“ Светлана Стевић честитала је Божић свим присутнима и захвалила се директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу на посети. Она је изразила наду да ова посета неће бити задња и да ће држава Србија и даље настојати да помаже као што је и до сада помагала.

“Данас је најсретнији Хришћански празник, рођење Христово, а за народну кухињу данас је сретан дан, јер имамо велику част да нам је у госте дошао директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић да обиђе народну кухињу у селу Прековцу, прву отворену са највећим бројем корисника. Ово нам даје наду да ће 2015. бити успешна година за народне кухиње, а исто тако надамо се да неће бити глади, да ће нам Канцеларија, како у предходном периоду, тако и ове године помагати. Без помоћи државе Србије,  народне кухиње неће моћи да опстану ни да преживе”, рекла је Светлана Стевић.

Захваљујем се такође свима онима, који су у претходном периоду на било који начин узели учешће да помогну да се народне кухиње не затворе. Рад народних  кухиња је врло битан у овом тренутку за опстанак и останак српског живља, како на просторима у општини Ново Брдо, тако и на целокупном поморављу па чак и у Метохији“ – додала је Стевић.

За шест народних кухиња на Косову и Метохији, у којима се храни око 2.000 најсиромашнијих и стотинак деце из две основне школе, захваљујући организацији „Мајка девет Југовића“ и Епархији Рашко – призренској, Канцеларија за Косово и Метохију је у 2014. издвојила 14 милиона динара.

У 2015. Канцеларија за Косово и Метохију ће издвојити додатних 18 милиона динара, како би се обезбедила исхрана за сиромашно и социјално угрожено становништво на Косову и Метохији.

 

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …