Главна / Култура / Деветнаести Сабор културног стваралаштва Србије у Митровици

Деветнаести Сабор културног стваралаштва Србије у Митровици

kosovska_mitrovicaДеветнаести Сабор културног стваралаштва Србије почиње 16 јуна и трајаће осам дана, рекао  је гостујући у програму радио Косовске Митровице, директор Културног центра Драгица Жарковић, Миодраг Радомировић.  Сликари, вајари, иконописци и ликовни уметници  у недељу  ће учествовати у раду Ликовне колоније „Младен Поповић“. Свечано отварање колоније,  на којој ће учествовати 17 уметника, биће у понедељак 17. јуна у 12 сати. Концерт Мирослава Илића и Дејане Ђекић у пратњи оркестра Мише Мијатовића биће одржан на Тргу Шумадија у уторак увече. У недељу у 19.30 у Дому културе у Звечану гостује милановачко позориште, а улаз је бесплатан. У четвртак ће бити приказана представа у којој учествују глумци из чувеног филма Монтевидео. Етносајам је 21. јуна испред сале друштвеног стандарда у Косовској Митровици.

Тродневни фестивал фолклора почиње  21. јуна у 18.30 дефилеом кроз Косовску Митровицу. У 20 сати почеће ревијални концерт на ком ће учествовати 10 ансамбла. Програм ће отворити Црквени хор Нушић и дечји ансамбл КУД- а Косовски божури. У госте долазе Семберија из Бијељине и ансамбли из Требиња, Подгорице, Зрењанина, Панчева, Старе Пазове, Врања, Рашке и професионални ансамбл Венац из Приштине. За суботу је предвиђено Књижевно вече, Песнички сусрети Александар Аца Деспотовић и округли сто „Култура данас, регионално повезивање“.

У недељу, ансамбли и песници наступиће у месним заједницама у насељу Брђани, Тргу браће Милић, у месној заједници Ибар, а два ансамбла ће бити и на Малом Звечану где ће бити одржана и молитва. У недељу од 20 часова на завршној вечери биће одржан  такмичарски део фестивала. На завршној вечери биће додељене дипломе, захвалнице и признања.Жири предводи најпознатији стручњак у области фолклора и етнологије Звездан Ђурић. Радомировић је за програм радио Косовске Митровице рекао да су поред Културног центра суорганизатори Ликовни и Књижевни клуб Трепча,  Факултет уметности и Приштински универзитет. Домаћин је Општина Косовска Митровица, а  манифестацију су помогли Министарство културе Републике Србије, канцеларија Владе за Косово и Метохију , Приштински универзитет, Студентски центар, комбинат Трепча и Медицинска школа.

Check Also

Саша Мирковић са члановима ГИ Народно јединство приступио Српској листи

Саша Мирковић, представник ГИ Народно јединство обратио се саопштењем грађанима у коме се кажи: Поштовани …