Главна / Вести / Косово и Метохија / Циљ анкетног одбора о Косову покретање истраге

Циљ анкетног одбора о Косову покретање истраге

ODBORАнкетни одбор за утврђивање чињеница о начину трошења средстава из буџета Србије на територији Косова и Метохије неће се бавити истрагама, али је крајњи циљ да се покрену истражне радње, уколико се установи да је било злоупотреба и ненаменског трошења новца, речено је на седници тог одбора.

Председник Анкетног одбора Момир Стојановић рекао је да, према подацима које је Одбор добио, постоје индиције да су неке школе и домови здравља на Косову и Метохији тражили и добили новац за реновирање или реконструкцију, али да су ти радови обављени од донација УНМИК-а.

“Тражили смо о томе информацију од Канцеларије УНМИК-а у Београду, још нам нису одговорили, али ако се утврди да је било дуплих донација појединих пројеката предложићемо одговарајуће мере”, рекао је Стојановић.

Када је реч о министарствима, Стојановић је рекао да Одбор до сада није добио само тражени извештај од Министарства здравља.

Стојановић је обавестио чланове тог скупштинског тела да је Министарство послало табелу која садржи само цифре, без детаља о томе о којим се здравственим установама ради и који је појединачни износ у питању за обављену реконструкцију, набавку или одржавање опреме.

Чланови Одбора добили су и информацију да су формирана три тима, која чине стручњаци пореске и буџетске инспекције, а речено је и да је неопходно извршити централизацију средстава за Косово и Метохију преко Владине Канцеларије за Косово.

Стојановић је рекао да постоји неколико сегмената на које треба обратити пажњу, међу којима су утрошена средства за изградњу кућа и станова за повратак интерно расељених лица, начин функционисања локалних, односно општинских управа, њихов број, као и број запослених.

Анализа би требало да обухвати и јавна предузећа, како она која је формирала Република, тако и она чији је оснивач локална управа, затим контролу пословања Рударско-топионичарског басена “Трепча”, да се утврди чије је то предузеће и ко и какву пословну политику у њему води.

Предмет анализе биће и социјална давања, пошто је, како је речено, установљено да су некима ислаћене суме од 30.000 и 40.000 динара, а некима 300.000 динара.

Посланик ЛДП-а Зоран Остојић је подвукао да је неопходно испитати рад не само Јавног предузећа НИС, већ и других, као што су ЕПС, “Србија-путеви”, “Србија-шуме”, а посланик СПС-а Дејан Раденковић се сагласио да ће се право стање видети када се упореди документација са стварним стањем на терену.

“Дешавало се да одемо да отворимо неку школу, на пример, а да онда на табле поред прочитамо да су средства донирана из УНДП-а”, рекао је Раденковић.

Он је навео да је Дом здравља у Гораждевцу изграђен без грејања и да је сада та зграда неупотребљива.

Скупштина Србије је формирала Анкетни одбор 26. априла, са мандатом од 120 дана.

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …