Главна / Вести / Косово и Метохија / Жбогар : Косово и даље замрзнути сукоб

Жбогар : Косово и даље замрзнути сукоб

zbogarСпецијални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар представио је Спољњополитичком одбору словеначког парламента извештај о ситуацији на Косову,истичући да је Косово и даље замрзнути сукоб,али да је његов европски пут велико охрабрење за даље реформе…

“На обе стране постоје велике фрустрације и никада не знате шта ће изазвати велики сукоб”,казао је Жбогар,додајући да је европски процес велики инструмент за мировно посредовање између Београда и Приштине у рукама ЕУ,која је све утицајнија на Косову.
Према Жбогаревим речима,напредак у унутрашњој ситуацији Косова је очигледан,мада је оно и даље “пуно контрадикторности” и Брисел би волео да се ствари крећу бржим темпом.
Жбогар,који је и бивши словеначки министар спољњих послова,такође је рекао да би Словенија,у тренутку када ЕУ припрема пакет помоћи за север Косова,требало да размотри конкретне пројекте за ту територију.
У разговору са члановима одбора,Жбогар је потврдио да су све недавне велике инвестиције на Косову дошле из Турске,али је додао да ће бити уведени савет европских инвеститора и надлегање косовских трговинских судова како би се олакшало инвестирање из ЕУ.
Када се владавина закона побољша,европске инвестиције ће се повећати,рекао је он,наводећи да су САД,чије је присуство на Косову снажно,такође, подржале улогу ЕУ на Косову.
САД “имају срце Косова,а ЕУ има његову будућност”, истакао је Жбогар,пренела је агенција СТА.
Државни секретар у министарству спољњих послова Божо Церар,који се,такође,обратио Одбору, објаснио је да је Словенија један од главних инвеститора на Косову и да зато снажно подржава почетак разговора о споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ.
Он је,међутим,казао да много тога зависи од примене споразума о нормализацији између Србије и Косова,постигнутих у Бриселу.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …