Главна / Вести / Косово и Метохија / Сусрет Дачића и Тачија 16. јуна у Аустрији

Сусрет Дачића и Тачија 16. јуна у Аустрији

dacic Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи највероватније ће се састати у недељу, 16. јуна, у Аустрији, како би покушали да одблокирају технички дијалог, два дана пре него што Кетрин Ештон треба да поднесе извештај министрима спољних послова ЕУ о напретку дијалога, пишу “Новости”.


Како наводи лист, овај сусрет, на маргинама конференције коју организује аустријско министарство спољних послова, биће увертира за преломни састанак са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон 20. јуна у Бриселу.

Према информацијама листа, Тачи, који је протеклих дана у Америци разговарао са највишим вашингтонским званичницима, добио је јасне сигнале да не сме да враћа процес бриселског дијалога уназад и да мора да се постигне договор о плану имплементације.
“Новости” пишу да је циљ да двојица премијера у Аустрији, бар начелно, аминују решења око којих су се договорили технички тимови и “пресеку“ тамо где је запело.

Тако би европска шефица дипломатије Кетрин Ештон и Штефан Филе, комесар за проширење, два дана касније, 18. јуна, министрима спољних послова поднели позитиван рапорт о напретку дијалога и нормализацији односа.

“Новости” пишу, позивајући се на изворе у Европској комисији, да је већ договорен и нови, бриселски сусрет двојице премијера са Ештоновом и то 20. јуна, како би Дачић и Тачи дали политички печат постигнутим решењима.
“Наш став је да дијалог треба да се настави на свим нивоима. Фокус смо ставили на имплементацију и радимо све да би до ње дошло”, каже за “Новости“ Маја Коцијанчич, портпарол Ештонове.

У четвртак ће уследити још један покушај приближавања ставова двеју стране о питању телекомуникација, најавио је за “Новости” министар Расим Љајић. “Послаћемо Бриселу писмо са предлозима Београда око решења за позивни број и рада мобилних оператера на КиМ, а исто ће учинити и Приштина”, рекао је Љајић.

“Новости” наводе да су око три кључне тачке споразума – полиције, правосуђа и локалних избора – већ постигнути неки помаци у техничком дијалогу.

Србија је пристала да се на северу затворе канцеларије МУП које се не баве искључиво административним пословима и начелно је договорено да судови не примају нове предмете од 15. јула.

 

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …