Главна / Вести / Србија / Самит држава централне Европе

Самит држава централне Европе

nikolic_u_bratislaviПленарним заседањем о изазовима са којима се Европа суочава након светске економске и дужничке кризе, почео је званичан део 18. самита држава централне Европе у Братислави. Председник Србије Томислав Николић, који предводи делегацију Србије, говориће касније данас пред шефовима европских држава на планерном заседању посвећеном јачању регионалне сарадње чланица ЕУ са земљама Западног Балкана и Источног блока, а на маргинама скупа имаће више билатераралних сусрета.

Самит се одржава под радним називом “Стратегија раста у пост-кризном опоравку – улога земаља централне, југоисточне и источне Европе”, а учествује више од 20 шефова држава, као и председник Европског савета Херман Ван Ромпеј. Домаћин Самита, словачки председник Иван Гашпарович дочекао је шефове држава у “Замку Братислава” уз највише државне почасти и свечану гарду, а потом је направљена и заједничка фотографија учесника Самита.

Самит је отворен јуче, свечаним концертом словачке филхармоније, а јутрос је, уочи званичног отварања, одржан радни доручак земаља чланица ЕУ са Хрватском, која 1. јула и званично постаје пуноправна чланица ЕУ. Планирано је да се одрже две пленарне сесије, а председник Николић ће говорити на другој, данас поподне. Николић ће у Братислави имати билатералне сусрете са председником Аустрије Хајнцом Фишером и председником Чешке Милошом Земаном.

Самиту присуствује и косовска председница Атифете Јахтјага, а због тога је претходно договорено да учесници буду представљени у “гимних формули” – без застава и имена земаља.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј оценио је синоћ у Братислави да је присуство председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге на самиту “историјски помак” и поручио да земље Европске Уније желе да Србија и Косово успеју на свом европском путу.

“Имамо то задовољство да будемо сведоци да и Србија и Косово по први пут учествују на једом међународном скупу на председничком нивоу. То је историјски помак и тај огроман корак је у потпуности у складу са напорима саме ЕУ да донесе трајни мир и стабилност на Балкану и у Европи”, казао је Ван Ромпеј.

Check Also

Брнабић: Очекујем конструктиван састанак у Бриселу

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у разговору са амбасадором САД у Србији Кристофером …