Главна / Вести / Косово и Метохија / Српске и косовске предузетнице руше предрасуде

Српске и косовске предузетнице руше предрасуде

Marko-Djuric-111Скуп о сарадњи српских и косовских предузетница, који је данас почео у Београду, има за циљ подстицање привредне сарадње Србије и Косова и рушење предрасуда, поручили су потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

“Ово је добра и занимљива конференција која треба да помогне да се боље живи на Балкану, што је и основни интерес”, изјавила је Михајловић новинарима истичући да Србија на Косову треба кроз женско предузетништво и покрете жена да помогне њихово економско оснаживање.

Скуп “Могућности и изазови у остваривању привредне сарадње између српских и косовских предузетница – Предузетнице као предводиоци промена”, организују “Трансконфликт” и “Демократија за развој”, уз подршку Привредне коморе Србије и амбасаде Велике Британије у хотелу Метропол.

Како је истакла Михајловић, интерес свих нас је да се боље живи, а женско предузетништво је ресурс о коме се недовољно размишља.

“Да не говоримо о томе колико је тешко бити пословна жена на Балкану и зато подржавамо пројекте за економско оснаживање жена”, нагласила је Михајловић, која је и председник владиног Координационог тела за родну равноправност.

Она је рекла да су, према њеном мишљењу, све жене заинтересоване за предузетништво, али да оне у бизнис углавном улазе из нужде и то када у просеку имају око 40 година, као и да треба да постоји амбијент да улазе много раније.

Михајловић је напоменула да је тај проблем присутан скоро свуда у свету, а не само у Србији и на Балкану.

Она је поручила да жене треба да се виђају и удружују, као и да могу да раде у свим областима.

Ђурић је рекао новинарима да “односи Београда и Приштине треба да буду не само политички нормални већ и високо профитабилни и лукративни”.

“У том смислу, ово што се дешава данас је врло добро. Ми смо се данас окупили да рушимо предрасуде и подсетио бих на ону британску пословицу – да су предрасуде ланци сковани од незнања са циљем да одвоје људе једне од других”, нагласио је Ђурић.

Он каже да је наш циљ данас да рушимо предрасуде и повезујемо људе ради стварања профита и повезивања предузетница, “зато што су жене можда у читавом овом ратном вихору носиле највећи терет и на српској и на албанској страни”.

У раду конференције учествује и британски амбасадор у Београду Денис Киф.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …