Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун за Радио Грачаницу: Покушана дестабилизација нормализације односа

Дрецун за Радио Грачаницу: Покушана дестабилизација нормализације односа

milovan_drecun (1)Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун ,у интервјуу за Радио Грачаницу, нагласио је да је последњим дешавањима на Косову и Метохији покушана политичка дестабилизација, која се лако може пренети и на поље међуетничке дестабилизације и насиље.

„То што ради покрет „Самоопредељење“ може да се тумачи, на први поглед, као нека врста унутрашњих, међуалбанских обрачуна.Имамо једну политичку активност Покрета „Самоопредељење“, који је познат по томе да је изузетно добро организован да изазива нереде на улицама са елементима насиља.То се све ради да би се отежао процес нормализације односа и да би се извршио притисак на Београд да прихвати нека једнострана решења. Све се дешава у тренутку када је требало да дође до нормализације односа на највишем нивоу и када је на дневни ред требало да буде питање државне имовине републике Србије на Косову и Метохији. То је исувише провидна политичка игра и по мени је усмерена на дестабилизацију процеса нормализације односа, јер ја сумњам да нема неке координације односа Покрета „Самоопредењеље“ и неких потеза актуелне извршне власти у Приштини“, напоменуо је Дрецун.

У Београду узнемирење и забринутост изазива политичка дестабилизација јер, како је нагласио Дрецун, Београду у Приштини треба политички стабилан саговорник са којим ће моћи да се у Бриселу настави процес нормализације односа, да се постигну компромоси и договори и да се то што се договори реализује.

„Могуће је да се у неком тренутку изазове насиље над Србима, али се надам да до тога неће доћи. Безбедност српског народа на Косову и Метохији је увек на јако ниском нивоу јер се непоштују основна људска права Срба, постоји дискриминаторски однос и правосуђа и Косовске полиције службе према српском народу. Постоје опасни елементи који угрожавају Србе а ради се о организованим криминалним групама и када се свему томе придода и опасност од радикалног ислама и често доста пасивно држање међународног присуства на КиМ-у када је у питању безбедност Срба. Сведоци смо и  онемогућавању повратка оних који су протерани, честих напада на повратнике, уништавању и узрпацији српске имовине што значи да је апсолутно незадовољавајуће стање када је безбедност Срба на Космету у питању“.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун је наглсио да су сада, када Срби учествују у косовским институцијама, створени елементи да се покуша са побољшањем тог стање.

Када је формирање Заједнице српских општина у питању Дрецун је рекао да ће требати  доста времена да се усагласи статут будуће заједнице.

„Нама је у интересу да се ЗСО формира што је пре могуће, а Приштина одуговлачи и најрадије би да се то питање заборави. Требаће времена док се постигне консензус о томе како ће изгледати статут ЗСО, што је по мени кључно питање. Тек, након тога ће моћи да се решавају друге ставари  и онда ће ЗСО моћи да преузме улогу која јој је намењена бриселским споразумом, јер ЗСО мора да буде најснажнији ослонац за политички и економски развој српског становништва на Косову и Метохији“.

Дрецун је српским представницима у косовској Влади поручио да искористе могућност утицаја у свим институцијама у којима се налазе за доношење одлука, које ће бити у најбољем интересу српског народа, да постепено граде поверење са албанцима, које је толико нарушено и за које се чини да на албанској страни не постоји воља да се  са Србима изгради једна нека заједничка прича, да буду најбољи заступници интереса државе Србије на Косову и Метохији, да се свим средствима боре да држава Србија буде што више присутна на КиМ и да им једини интерес буде интерес народа који их је изабрао.

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …