Главна / Вести / Свет / Молитвени доручак данас у Вашингтону

Молитвени доручак данас у Вашингтону

foto_vest__1423119072Традиционалном молитвеном доручку у Вашингтону данас ће присуствовати први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић и народни посланици Зоран Бабић и Александар Југовић.
Позив за доручак добио је и посланик у косовском парламенту Слободан Петровић, а “Новости” преносе да ће међу званицама бити и Вук и Даница Драшковић, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић и и бизнисмен и лидер Српске народне партије Ненад Поповић.

Они ће, на маргинама 63. Молитвеног доручка, имати прилике за разговоре с низом високих америчких званичника.

Национални молитвени доручак установљен је 1953. године и од тада се одржава сваког првог четвртка у фебруару.

На “молитви за Америку” окупљају се председник САД, чланови Конгреса, високи представници администрације и званичници из читавог света.

Учесницима се на почетку скупа традиционално обраћа амерички председник и још један истакнути говорник, чије се име не објављује унапред.

Традиција окупљања на Молитвеном доручку установљена је током мандата председника САД Двајта Ајзенхауера, који је с групом конгресмена дошао на идеју да организује заједнички скуп чија би окосница била молитва за Америку.

Идеја је била да се помогне у превазилажењу тадашњих подела у америчком друштву, налик на оне које и данас постоје између демократске и републиканске Америке, а за коју се председник

Барак Обама заветовао да ће бити превазиђена.

Званични домаћин догађаја је амерички Конгрес, односно два члана америчког законодавног тела – један из републиканске и један из демократске странке, а организација скупа је поверена неформалној конзервативној хришћанској организацији “Фелоушип фаундејшон”, познатој још и под називом “Фамиља.”

Први позиви званицама из иностранства почели су да се упућују пре 30-ак година и странци обично чине трећину гостију. За Балкан је обично резервисано око 50 места, од чега петнаестак за Србију.

Иако се у нашој јавности позиви на Молитвени доручак често тумаче као својеврсно признање администрације, званице заправо добијају позиве углавном од конгресмена и чланова “Фелоушипа”.

Влада САД, такође, има право да позове одређени број гостију и обично предлаже високе стране званичнике, а сваки конгресмен и сваки сенатор имају право да позову кога год желе.

Сви позиви на крају се координирају са организационим комитетом, јер постоје јасно одређене квоте за сваки регион и сваку америчку државу.

О томе ко ће се наћи на коначном списку гостију одлучују колико функција и углед одабраних, толико и лична познанства, а понекад и чињеница да су претходних година већ били позивани.

Цела манифестација заправо траје више дана: поред централног скупа – самог Молитвеног доручка, одржава се и низ пратећих
догађаја, попут заједичких састанака с конгресменима или тематских скупова и семинара.

Десет одсто трошкова покрива амерички Конгрес, 10 одсто средстава обезбеђује се из донација, а котизацију плаћају само “домаћи”, амерички гости.

Check Also

Вучић: Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Метју Палмер и Ричард Гренел сматрају да …