Главна / Друштво / Наплата струје на северу

Наплата струје на северу

eps-struja-rojters-1385071026-400897Од 1. јануара сви потрошачи мораће да плаћају струју, у супротном биће им прекинуто напајање, рекао је директор Електродистрибуције Косовска Митровица, која послује у оквиру ЈП Електрокосмет Слободан Вукадиновић гостујући у емисији У центру пажње Радио Косовске Митровице. Стари дуг ће такође бити приказан на рачуну.
-Не почиње ништа ново, само подижемо степен наплате која је почела 2009.године. У оквиру тржишног привређивања, предузећа су реорганизована, тако да постоји оператер система и снабдевач. Ове године на Косову и Метохији је почела тржишна утакмица, и ми морамо да будемо спремни да уђемо у ту њу и будемо здрава компанија и профитабилна фирма, каже Вукадиновић.
Имамо подршку државног врха, и локалних власти. То је у интересу свих грађана овде. Ми смо овде због потрошача, да имају довољне струје и стабилан напон, а основни принцип је да оно што купите платите, у овом случају потрошите, па на крају платите. Потрошња ће постати рационалнија, рачуни мањи, а систем стабилнији.

Говорећи о Заједници српских општина, која још увек није формирана,а одакле је требало да се формира ново предузеће, Вукадиновић каже да је у међувремену вршен притисак да се региструју на Косову. – Циљ је био да ми пропаднемо,а да наше потрошаче преузму други. Ми не чекамо више заједницу, ми смо ЕПСово предузеће, имамо и знање и капацитете да радимо свој посао, и ми ћемо компанију ојачати. Струја која стиже је ЕПСова струја.
Истиче да је потрошња елетричне енергије огромна. У децембру 2014. забележен је историјски максимум, а то је 30.5 милиона киловат сати- просечно по потрошачу 2.100. Ради поређења, у Електро Србији и Електро Сумадији и Војводини тај просек је око 450.
Сматра да домаћинства која су редовно измиривала рачуне, би требало да имају одређене повластице, и да ће се он лично залагати за то и додаје да су све капацитете усмерили да обезбеде потрошачима енергију,а не да модернизују систем.
Корисници то треба да имају на уму. Рестрикција није популарна мера, циљ нам је да систем буде увек под напоном, јер свако искључење проузрокује ненормалну и нестабилну ситуацију.
– Испоштоваћемо све потрошаче,али оно што забележимо на њиховим уређајима ми морамо да фактуришемо ,а да они плаћају. То је тржишни принцип. Уколико нам не плате, ми нестајемо са ових простора. Апелујем на потрошаче да не дозволе да дође нека друга фирма, која ће на крају наплатити рачуне за утрошену струју. Потрошачи морају да помогну и сарађују.
Говорећи о неовлашченој потрошњи енергије, и бахатим потрошачима, Вукадиновић каже да свако деловање на бројило је неовлашћена потрошња, односно крађа струје. Казнена мера за потрошаче је је такозвани непопуларни паушал,али ми се трудимо да их уведемо у систем реалне потрошње , тако што морају да узму бројило. Суд је крајња мера. Радници дистрибуције само раде свој посао, и потрошачи морају да буду свесни да они одржавају тај систем и да су то пре свега због њих, и да на њих не би требало да се врши притисак.
Струју редовно плаћају Телеком, Студентски центар, факултети Приштинског универзитета, али има буџетских установа који не измирују рачуне.

Маја Фићовић

Check Also

Тиодоровић: Раст броја оболелих до Ускрса

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да су стручњаци углавном сагласни да ће до Ускрса расти …