Главна / Вести / Косово и Метохија / СБ УН данас о Косову и Метохији

СБ УН данас о Косову и Метохији

savet_bezbednostiСавет безбедности УН разматраће данас у Њујорку ситуацију на Косову и Метохији, на седници на којој ће учествовати и премијер Србије Ивица Дачић.

На седници, која почиње данас после подне по средњоевропском времену, биће представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна, у којем је поздравио споразум Београда и Приштине о нормализацији односа, постигнут 19. априла у Бриселу, уз посредовање Европске уније.

“То је историјски успех. Као резултат тога, изгледи за превазилажење наслеђа прошлог сукоба и за помирење, стабилност и просперитет већи су него икада”, истакао је Бан, истичући да цени кључну улогу Европске уније, а посебно високе представнице Кетрин Ештон.

У извештају за период од 16. јануара до 22. априла, Бан Ки Мун је указао да Београд и Приштина сада треба да раде на спровођењу тог споразума како била омогућена перспектива за бољи живот свим народима у региону.

“Резултати постигнути у дијалогу утиру пут за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине. Исти дух одлучности, компромиса и добре воље треба да води у примени споразума. Међународна заједница требало би да у том смислу пружи активну и пуну подршку”, навео је генерални секретар УН.

Он је додао да обе стране треба да оставе отвореним канале комуникације како процес буде улазио у наредну фазу, као и да обезбеде подршку за споразум и за његову примену “на обе стране реке Ибар”.

Бан је такође указао да изазови у постизању помирења међу заједницама остају и даље велики, о чему сведочи и уништавање српских православних гробаља у посматраном периоду.

“Поздрављам јединствени став међународне заједнице и брзу акцију коју су предузеле косовске власти, посебно косовска полиција”, истакао је Бан.

Наставак тензија и нерешени злочини на Косову и Метохији и даље изазивају забринутост, указује Бан Ки Мун и додаје да локални лидери и јавност треба да тесно сарађују са међународним представницима у циљу решавања тих проблема.

“Талас насиља у северној Митровици последњих месеци истиче потребу за таквим приступом”, оценио је генерални секретар УН и најавио да ће УНМИК додатно усредсредити своје напоре у промовисању помирења међу заједницама на Косову.

У анексу извештаја налази се извештај шефа Еулекса Бернта Борхарта (Бернд Борцхардт) у којем је навео да мисија ЕУ наставља да надгледа и пружа савете у области владавине права у складу са својим мандатом.

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …