Главна / Вести / Косово и Метохија / У вези са Зумберијем до сада привођено 50 житеља Зубиног Потока

У вези са Зумберијем до сада привођено 50 житеља Зубиног Потока

zubin_potokПолицијски капетан Миодраг Лекић, који је био главни оперативац Регионалног КПС-а за север Косова и његов брат полицајац Милан Лекић, суспендовани су одлуком врха КПС-а у Приштини, до даљњег, под сумњом да су умешани у убиство Енвера Зумберија, полицајца албанске специјалне јединице РОСУ који је настрадао у јулу 2011. Зупчу код Зубиног Потока када су Албанци силом покушали да освоје прелаз Брњак.

Како истиче Драган Јаблановић, председник општине Лепосавић и члан Управљачког тима за спровођење Бриселског споразума, Миодрагу Лекићу било је намештено хапшење (изненада му послали позив да се јави на информативни разговор..) још крајем фебруара, а од одласка у затвор спасли су га градоначелници четири српске општине који су најпре затражили објашњење од Еулекса, а потом и запретили да ће, ако Лекић буде без разлога ухапшен, поднети оставке и прекинути сваку сарадњу са Еулексом и Владом Косова.

– У вези са Зумберијем до сада је привођено 50 житеља Зубиног Потока, неки угледни привредници морају да се склањају и крију само зато што су се, ни криви, ни дужни, нашли на некаквим лажним потерницама и списковима за хапшење. Довољно је да Албанцима неко покаже прстом на неког Србина и каже “он има везе са убиством Зумберија” и већ сутрадан следи хапшење или претрес куће, сумњиви су сви житељи Зубиног Потока и сви су на неки начин таоци, ово је превршило сваку меру – прича Јаблановић.

Он подсећа да је Миодраг Лекић у септембру постављан за високог функционера КПС-а за север Косова и да је прошао ригорозне обавештајне и безбедносне провере.

– Био је потпуно чист и поставили су га за првог оперативца Регионалног КПС-а, сад одједном постаје сумњив, чак га оптужују за убиство, у питању је обична лакрдија и притисак на све Србе на северу Косова – сматра Јаблановић.

Председник општине Лепосавић каже да су сва четворица градоначелника тражила састанак са челницима Еулекса и да их је на том састанку једна Францускиња, заменица шефа Мисије Габријела Меучија, уверавала, чак се и клела, да Еулекс нема никакве везе са планираним привођењем, нити са суспензијом Миодрага Лекића и његовог брата Милана и да је то све ствар КПС-а. О суспензији Лекића и намерама да се он ухапси није био обавештен и командир Регионалног КПС-а за север Косова Жељко Бојић.

Check Also

На Косову 498 новооболелих, преминуло осам особа

На Косову је у последња 24 сата забележено 498 нових случаја коронавируса, а од последица …