Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Нормализација не утиче на статус

Ђурић: Нормализација не утиче на статус

marko_djuricДиректор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да нормализација односа са Косовом и Метохијом не утиче на статус те покрајине, као и да се Београд противи оснивању оружаних снага на Косову.

Ђурић је у интервјуу за Спутник рекао да притисци у вези са независношћу Косова постоје од 2008. године. Али Ђурић не сматра да су сада већи него што су били раније.

Србија је, како је истакао, успела да нађе модус вивенди са већим делом тих земља и да изолује своје интересе.

“Имамо заједничке интересе са великим бројем земаља које су признале Косово, а који су толико важне да политика кварења односа са њима не би била у нашем интересу”, рекао је Ђурић.

Поводом најаве приштинских власти о формирању војске, Ђурић каже да Србија не сматра да је у зони конфликта добар сигнал изградња и формирање било каквих оружаних формација.

“Не сматрамо да је у зони конфликта добар сигнал изградња и формирање било каквих оружаних формација.Стварање војске Косова се не помиње у Бриселском споразуму, напротив, Бриселски споразум је јасно предвидео да било какве оружане снаге не могу ући на север Косова без сагласности српске заједнице и то је један од постулата тог документа”, казао је Ђурић.

Упитан за платформу коју председник Србије Томислав Николић пише о Космету, Ђурић је казао да се сви стратешки кораци када је реч о државној политици воде у договору између Владе Србије и председника државе и да ће оног момента када та то буде размотрена у консултацијама између председника и Владе јавност бити обавештена.

Ðурић је навео да ће представници Срба сами, у консултацијама са Владом Србије, донети одлуку о повратку у косовске институције, без наметања из иностранстава или приштинских институција.

Говорећи о новоформираном Координационом телу за преговарачки процес са привременим институцијама самоуправе у Приштини, а на чијем ће челу бити, Ђурић је рекао да је његов циљ да се ојачају административни капацитети и саберу сви подаци који су од значаја за процес преговора.

“Олимпијско начело – да је важно учествовати – не важи за процес преговора. Важно је бити спреман, важно је бити најбољи, а да бисмо били најбољи морамо да будемо и у административном смислу добро припремљени”, објаснио је Ђурић.

Ђурић поручује и да нема разлога за страх Албанаца од Заједнице српских општина.

“Ми смо одлучни у томе да ЗСО буде формирана према Бриселском договору. Рекао бих да у Приштини постоје политички кругови који се прибојавају било којих политичких права Срба и који у ЗСО виде претњу за остваривање својих политичких циљева и амбиција. У стварности, ЗСО није претња за било кога. ЗСО не намерава да управља или уређује послове косовских Албанаца или било које друге послове, осим послове Срба”, казао је Ђурић.

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …