Главна / Вести / Косово и Метохија / И Албанци из комшилука на суду?

И Албанци из комшилука на суду?

foto_vest__1425977272Специјални суд за ратне злочине који треба да се формира на Косову, обухватиће и суђење Албанцима из Македоније који су се 1999. борили на страни ОВК. Политички аналитичар из Приштине Блерим Бечај изјавио је за медије у Скопљу да ће суд обухватити све који су учествовали у рату, али и политичаре који су подстрекивали убиства током конфликта.

– Зато већи део партија не подржава формирање суда. Страхују да ће међу оптуженима бити и њихових садашњих чланова, који су били део ОВК. Други разлог је што ће тај трибунал бити ван Косова, што, према речима политичара, директно задире у суверенитет Косова – објашњава Бечај.

Македонски експерти сматрају да је ово добар начин да се рашчисти са духовима прошлости.

– На Косову још увек има много нерасветљених случајева, масовних убистава, несталих особа, трговине са људским органима. Све то треба да се процесуира – каже Стојан Славески, професор безбедности из Скопља.

Колико ће се македонских држављана наћи на листи осумњичених за ратне злочине, тешко је рећи с обзиром да ће тај суд разматрати само дела почињена на Косову.

– Ако је неко 1999. учествовао у ОВК и извршио неки од ратних злочина, наравно да ће пасти под јуриздикцију тог суда – вели Славески.

Блерим Бечај сматра да ће бити веома тешко да се утврди колико је особа из Македоније, али и из региона Прешева, Медвеђе и Бујановца учествовало у редовима ОВК на Косову. Он додаје да ће током судских процеса прво бити обухваћени људи са Косова, а потом, могуће и из суседних земаља.

Верује се да се у редовима ОВК борило пуно Албанаца из Македоније и региона Прешева, Медвеђе и Бујановца у Србији. Хроничари истичу да је велики број њих учествовао и у војном конфликту 2001. у Македонији.

Check Also

Другови претученог младића у Грачаници поручили: “Полиција спава, затруби да је пробудиш“

Другови претученог Луке Димитријевића поставили су данас билборд испред станице полиције у Грачаници, како би …