Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Политичка одговорност за погром лежи у Приштини

Ђурић: Политичка одговорност за погром лежи у Приштини

djuricНа Академији која је у Косовској Митровици одржана данас поводом годишњице мартовског погрома на Косову, затражен је одговор на питање ко сноси политичку одговорност за догађаје од пре 11 година. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да одговор на питање ко је политички организовао мартовски погром, лежи у Приштини.

“Још нико није ни поставио питање, нити дао одговор ко је политички организовао, планирао, спровео и довео до ових трагичних последица српски народ на Косову и Метохији 17.марта 2004.године. Одговор на то питање не лежи ни овде у северној Косовској Митровици, ни у Грачаници, ни у Пећи, Призрену у којима Срба више нема. Одговор на то питање не лежи ни у Београду, одговор на то питање, нажалост, још лежи у Приштини”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да је наша искрена жеља да са албанским народом на Космету нађемо мир и живимо раме уз раме, на начин да ни наша ни њихова деца неће морати да стрепе да ће се овакве ствари, које су се десиле нашој деци, нашим мајкама, браћи и сестрама, да се понове.

Међутим, казао је Ђурић, да бисмо до тог циља дошли, потребно је да они људи који одговарају у име косовских Албанаца јасно и гласно поруче нама и целом свету, да никада више неће дозволити да неко у њихово име чини такве ствари.

“И потребно је да баш данас пошаљу свима нама поруку да они ово не прихватају, да се они са овим не слажу, да су спремни да издвоје оне међу њима који су одговорни за ово што нам је рађено, изведу их и на стуб срама и на стуб историје и пред лице закона. Тог момента када буду спремни да ураде такве ствари, моћи ћемо да кажемо да смо и ми и они мирни и сигурни и да не морамо да стрепимо да ће се такве ствари дешавати”, рекао је Ђурић.

Нажалост, констатовао је он, ја и данас нисам чуо ни од једног политичара на неком од кључних места у Приштини, да су спремни да испитају политичку позадину дешавања 17.марта.

“И они који у пола гласа осуђују оно што се 17.марта дешавало, о томе не говоре, а и таквих је забрињавајуће и застрашујуће мало”, подвукао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је казао да ћемо памтити наше жртве док је Србије и последњег Србина на Космету.

-Не зато да бисмо тежили освети и не зато да бисмо примењивали средњевековна правила “око за око – зуб за зуб”, мада, ови дивљаци који су играли на гробу цара Душана вероватно нису ништа боље ни заслужили, већ зато, и само зато, да бисмо обезбедили будућност какву мислим да заслужују сви људи на Косову и Метохији, без обзира на националност, нагласио је Ђурић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да се данас, 11 година од мартовског погрома над српским народом, суочавамо са чињеницом да последице овог нецивилизацијског чина и даље трају, без изгледа за суштинске промене у заштити националног и културног идентитета Срба на Косову и Метохији.

“Желим да пошаљем поруку да наш циљ није само представљање размере почињеног злочина и осуде злочинаца, већ и тражење дугорочног и одрживог решења за ова питања на Косову и Метохији – мир и слободу. Мора се радити на томе да се овдашњи народ помогне, да опстане и да буде темељ на коме ће се обновити српско Косово и Метохија”, рекао је Спирић.

Он је истакао да 17.март обележавамо данас, као и сваке године, у част оних који су остали да чувају нашу земљу и оних који су изгубили своје домове и животе у име нашег, српског Косова и Метохије.

“Ово је најбољи начин да покажемо да се сећамо, да памтимо и наравно да гледамо испред себе. Наш циљ је да изградимо економски просперитет и просперитетније друштво на Косову и Метохији”, истакао је Спирић.

“Желимо да у здравом политичком надметању сложно, користећи сва своја знања, време и енергију, помогнемо српском народу да живи боље и сигурније, да има онакав живот какав својим квалитетима народ српски заслужује”, подвукао је Спирић.

Градоначелник северне Митровице Горан Ракић поручио је да ће држава Србија обезбедити средства за обнову цркава и манастира на Косову и Метохији.

“Уз помоћ Владе Републике Србије, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, обезбедићемо средства и обновићемо наше манастире, цркве, светиње. И даље ће српске мајке, наше сестре, рађати српске јунаке”, казао је Ракић.

Он је поручио да никада нећемо заборавити све оне који су страдали на Косову и Метохији.

“И са овог места могу само да поручим да никада нећемо дозволити да сви ти страдалници умру по други пут, а умреће тако једино ако их заборавимо, ако избледе сећања на њих. Поручујем да их никада нећемо заборавити, да никада неће избледети сећања на њих и да никада нећемо дозволити да по други пут умру”, казао је он.

 

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …