Главна / Вести / Косово и Метохија / Јединство Срба je приоритет- поручено са седнице свих Срба у Грачаници

Јединство Срба je приоритет- поручено са седнице свих Срба у Грачаници

sednica u gr Уочи почетка седнице представника свих српских општина на Косову и Метохији, која се одржава у Дому културе у Грачаници, у обраћању медијима, градоначелник општине Грачаница Владета Костић је истакао да очекује од састанка да буде констуруктиван и плодан, и да ће се водити искрени разговори на теме које муче српску заједницу по свим изазовима у задњем периоду.

Седница је отпочела интонирањем химне „Боже правде“, а затим се окупљеним председницима привремених органа свих општина на Косову и Метохији , представницима Срба са Космета, представницима академских заједница и представницима медија обратио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је позвао на одавање поште страдалима у мартовском погрому минутом ћутања.

„Данас је 18. март дан након 11-те годишњице  погрома на Космету, када је запаљено и протерано више од 4.ооо људи са својих огњишта а том приликом је 10 особа српске националности страдало. Окупили смо се да би смо се ујединили, показали вољу и снагу у истрајност, да је слобода иста она коју су и раније генерације носиле, да она буде наша звезда водиља. Да она буде на корист нашем народу који жели да живи у миру. Држава Србија ће увек бити са вама. Никада терет ове борбе нећемо сваљивати на ваша леђа. Потребно је да се уједините, да на овом састанку дефинишете кључне приоритете за опстанак и борбу  на овим просторима. Срби на Космету не желе мрвице са нечијег стола. Припада нам да будемо своји на своме. Окупили смо се да пошаљемо јасну поруку и да оно што је учињено Александру Јаблановићу нећемо да прихватимо, као и што нећемо да прихватимо да Aлбанци одлучују ко ће да нас представља.

Директор Ђурић је поручио  да је ово прва у низу овакава седница, али историјска и да ће држава Србија помагати и у економском смислу и у сваком другом, свом народу на Космету.

тонски: Марко Ђурић

Заменик покрајинског премијера Бранимир Стојановић подсетио је у свом обраћању на мартовски погром, истакавши да је  17. марта 2004. године био организован слободан лов на Србе на Космету.

„И данас се суочавамо са сличним проблемима.  Лудило и мржња морају да престану, да они који су за то одговорни буду суочени са правдом. Ми данас пружамо руку помирења, али не тражимо милостињу. Не пристајемо да нам се слобода даје на кашичицу, повремено. Желимо да користимо своју имовину без страха. Сањамо сан да нам судбина зависи од наших руку, да се школујемо и лечимо на начининима достајним човека. Нема одговора ни решења која ћемо добити на поклон. Морамо сами да их нађемо, да сами градимо и стварамо. Наш успех ће се мерити километрима асфалтираних улица, тонама пожњених пшеница, бројем деце у вртићима и школским клупама…. Каква буду дворишта наших комшија, такав ће нам бити будућност”, закључио је Стојановић и пожелео срећан и успешан рад на седници.

тонски: Бранимир Стојановић

Покрајински министар за локалну самоуправу Љубомир Марић у свом обраћању у првом делу седнице која је била отворена за јавност такође је истакао да се из сале мора изаћи са постигнутим решењем по питању опстанка.

„Захваљујем се пре свега на вашој присутности. Ово је дан када смо решили да покажемо да можемо да будемо као један, када показујемо вољу и жељу да опстанемо.  Морамо да поведемо корак напред у бољи и квалитетнији живот. Онај ко је способан да помогне себи, може помоћи и другима. Овде где данас треба све заједнице да живе равноправно, дешава се само неправда. Они који имају одговорност да управљају системом и исправљају грешке данас мисле да су овде због себе а не због других. Морамо да затражимо од свих који заступају владавину права, да нам обезбеде да утичемо на свој живот и своју судбину.  Желимо да нам се омогући да можемо да стварамо и развијемо економију, да нам се не помаже него да помажемо другима, да нам се да шанса да се покажемо, да покажемо да смо спремни да сами градимо своју будућност, рекао је Марић.

тонски: Љубомир Mарић

И председник српске листе Александар Јаблановић, као и његови претходни говорници, поручио је да је приоритет и циљ ове седнице показати јединство и озбиљне намере за решавање горућих проблема Срба на Космету. 

“Разговор који будемо данас водили мора бити озбиљан, искрен и конструктиван. Све договоре које смо имали са албанском страном, ми смо испунили. Морамо да се боримо за нашу будућност јединствени, храбри и паметни. Морамод а сачувамо оно што имамо, а то је Трепча, Ски центар Брезовица, Ратар у Грачаници, језеро Газиводе. То не смемо дати, јер је то наше. Морамо се борити за градове у којима ће бити Срба, морамо се изборити за слободан обилазак гробаља, без дугих цеви и уз пратњу полиције. Од косовске Владе очекујем коструктивност и озбиљност у раду. Оно на чему морамо радити, такође је развој свих општина подједнако, не неке више неке мање, јер подсећам да и даље има много наших Срба на овим просторима који немају своје општине, који живе у енклавама, истакао је Јаблановић и пожелео успешан рад седнице.

тонски: Александар Јаблановић

Први део седнице завршен је још једним  извођењем хора “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице.

 

 

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …