Главна / Вести / Косово и Метохија / Запад упозорава: Формираћемо Хашки суд за Косово

Запад упозорава: Формираћемо Хашки суд за Косово

kosovo-srbija-kosovo-i-metohija-mapa-jpg_660x330САД, ЕУ, Немачка, Британија, Холандија и Италија упозорили власти у Приштини да ће, уколико косовски парламент не усвоји закон о формирању специјалног суда за злочине ОВК, такав трибунал, у складу са Резолуцијом 1244, настати под патронатом Уједињених нација.

Влада Хашима Тачија и косовски парламент под великим су притиском Запада да што пре формирају суд пред којим ће бити процесуирани случајеви ратних злочина које су починили припадници ОВК.

Уколико косовски парламент не усвоји закон о формирању овог суда, одлучујућу улогу играће Уједињене нације… То ће бити нови Хашки суд, рекла је у Призрену Трејси Џејкобсон, америчка амбасадорка.

Притисак Запада појачао је британски амбасадор Ијан Клиф, који је рекао да ће, уколико Косово буде одуговлачило, одлука о формирању суда, према Резолуцији 1244, неминовно прећи у руке Савета безбедности УН.

“Постојаће огроман притисак да се формира суд УН, а сталне чланице тог тела, укључујући Британију, неће имати разлога да се томе противе”, рекао је Клиф, наводећи да “Косово одуговлачењем губи кредибилитет”.

Холандски амбасадор, Роберт Бош је био још конкретнији у акцији убеђивања косовских лидера да што пре формирају нови суд, наводећи да у Уједињеним нацијама има “држава које баш и нису велики пријатељи” Косова.

“И те земље ће имати велики утицај”, рекао је Бош током предавања на приштинском универзитету.

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …