Главна / Вести / Косово и Метохија / Крајем априла биће решен проблем лекова у ДЗ Грачаница

Крајем априла биће решен проблем лекова у ДЗ Грачаница

hitnaПоследњих месеци стање са лековима на централном КиМ било је алармантно. На овај проблем указивали су медији, пацијенти, а и директори здравствених установа.

Каква је данас ситуација ? Шта је главни проблем око недостатка лекова, прича  у интервјуу за Радио Грачаницу директор Дома здравља Грачаница др Дејан Милановић.

На нашу констатацију да је стање данас мало боље, др Милановић је рекао да се полако решава проблем недостатка свих лекова.

Стање данас није алармантно. Има одређених група лекова, а пре шест месеци народ је потраживао не само таблете за хроничну терапију већ и за ампулирану терапију, која се даје у хитним случајевима и терапију која се ординира у амбулантним условима. Са оваквом врстом терапије више нема проблема. У сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Министарством здравља Републике Србије, ова количина лекова је набављена у довољној количини.

Шта још недостаје од лекова?

Највише недостају  лекови са  листе А и А1 тзв. таблетирана терапија али то је само тренутно, јер ће ускоро овај  проблем бити решен.  Дому здравља Грачаница дозољено је расписивање тендера и сада чекамо да се понуђачи за ту врсту лекова  јаве. Канцеларија за КиМ је у завршним преговорима са Агенцијом за транспорт лекова, преко Агенције за промет лекова у Приштини. Дом здравља Грачаница и Канцеларија за КиМ завршили су свој  део посла, сада чекамо само институције Приштине. Решење овог проблема очекујемо крајем априла.

Колико је специајлистичких служби у Дому здравља Грачаница и да ли можемо да очкујемо отварање још неког одељења?

Дом здравља у Грачаници је модерно опремљена здравствена институција, која директно покрива територију од 10 насељених српских места (индиректно готово цело подручје Космета, јужно од реке Ибар), и пружа и хитну и транспортну помоћ за цело подручје Централног Косова, Косовског Поморавља и дела Метохије. У свом саставу има 17 различитих специјалистичких служби и представља здравствену установу од немерљивог значаја за све Србе на Косову и Метохији.  За два до три месеца биће отворено ново одељење Оралне хирургије, тако да више неће пацијенти одлазити до Косовске Митровице, већ ће се за помоћ обратити нама.

У оквиру Дома здравља ради и Хитна помоћ, која је доступна у сваком тренутку за све којима је потребна хитна медицинска помоћ.

Од свог оснивања, медицинске екипе Дома здравља у Грачаници су обављале и хитне медицинске интервенције. Служба хитне медицинске помоћи је организационо одвојена од осталих служби 01.04.2004. године. Крајем 2006. је пребачена у Лапљем Селу, чиме су добијене не само додатне просторије, већ и модеран паркинг за возила, нове телефонске линије као и боља саобраћајна комуникација са целокупним подручјем централног Космета.

ХИТНА ПОМОЋ:+386 (0) 49 719192 +386 (0) 49 719243

Шта још можемо да очекујемо по питању побољшавања услова за рад ?

Оно што је новина, и о чему први пут сада у овом интервјуу говорим, је да ће за два месеца бити обезбеђена нова опрема , тј.куповина „4Д“ ултразвука тако да ће пацијенти у предстојећем периоду добити бесплатне прегледе, што до сада није био случај.

Комплетан интервју биће емитован у петак 20.03.2015, у оквиру рубрике Здравство, у јутарњем програму Радио Грачанице  од 9:05 сати.

 

 

 

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …