Главна / Култура / Oтворена Изложба радова насталих у периоду бомбардовања

Oтворена Изложба радова насталих у периоду бомбардовања

PICT0623Поводом 16. година од почетка бомбардовања у Грачаници је у организацији Дома културе и Удружења Аrt Brut Serbia отворена изложба радова “Заједнички заштитник” насталих у периоду бомбардовања СРЈ 1999. године. Своје ликовно стваралаштво, настајало током тих 78 дана рата представили су бројни уметници, како из уже Србије, тако и са Космета.

Горан Стојчетовић, уметник из Урошевца радио је мале цртеже у рекламним блоковима политичких партија у подруму стамбене зграде у којој је живео. У дворишту зграде, организовао је ликовне радионице са децом из комшилука. Цртање је наставио и за време избеглиштва по различитим колективним смештајима у којима је боравио са породицом.

“Ова изложба ми је значајна из два разлога. Прво, што сам лично после 16 година видео радове на једном месту. Сада имам бољу целину, шта сам доживљавао и преживљавао током бомбардовања. Други разлог је што хоћу да поделим то са људима. Желим да се сви прикључе овој идеји која има за циљ да се види шта нам се то дешавало”, истакао је Стојчетовић.

Данијел Савовић, уметник из Београда, период бомбардовања је провео у Урошевцу. У рову на брду око урошевачке касарне нацртао је стрип у коме сублимира сопствену и виђену стварност.

„За почетак је ово довољна комуникација са људима који могу да виде да ово није рађено на тему, већ долази директно из тог периода. Пресрећан сам што сам учествовао на овој изложби која се одржава по први пут на Космету и то у Грачаници“, рекао је Савовић.

– Циљ ове изложбе је да пронађемо људе који су радили на ову тему и да се ово друштво прошири, додао је он.

izlozbaИзложбом радова шесторице уметника, пружа се увид у естетику ликовног стваралаштва у ванредним и ратним околностима. У овом случају, ради се о уметницима који су стварали у периоду бомбардовања наше земље 1999. године. Овај најтрагичнији период нашег друштва, после ратова на простору бивше СФРЈ, сасвим сигурно је надахнуо стварање оригиналног уметничког израза прожетог тешким индивидуалним и колективним искуством.

Check Also

Представа “Плацебо” ускоро пред публиком у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини, по тексту Александра Југовића и у режији …