Главна / Култура / Манастир Острог – Чудо духовне и природне лепоте

Манастир Острог – Чудо духовне и природне лепоте

manastir_ostrogАко се за неки културно-историјски и религијски споменик може рећи да је Црна Гора препозната у свету не само хришћанства већ и ислама, то је сигурно манастир Острог. Светилиште, изузетан споменик и сведочанство културе и историје црногорског народа, Острог је место које годишње посети и до милион људи.
Све ово упућује да Црна Гора има изузетне могућности да се позиционира и на светској мапи религијског туризма, јер осим Острога и бројних манастира и цркава, те вредних налазишта, ова земља на прави начин представља мешавину вера.

Манастир Острог најзначајнији је центар верског ходочашћа на овим просторима – светилиште св. Василија Острошког Чудотворца. Манастир је саборно место припадника православне, исламске и католичке вероисповести. Подигао га је свети Василије Острошки 1666. године испод Острошких греда.
Смештен на самим литицима стеновитог планинског масива, манастир представља право чудо природне лепоте. Свети Василије сматра се чудотворцем и исцељитељем и највећи је црногорски светац. Острог је највеће ходочасничко место у Црној Гори где одлазе верници из свих крајева света, нарочито лети у време одржавања традиционалних сабора.

Манастир се налази између Даниловграда и Никшића. Према обичајима, до Горњег манастира у коме се налазе мошти Светог Василија, не ваља ићи колима, већ бос и пешке, кроз малу шуму, попут ходочасника. Овде долазе сиромашни и богати из свих крајева да нађу животу и души лека. Острог је место где се још једино на свету чуда заиста и дешавају. Доњи манастир са црквом Свете Тројице из 1824, конаком и богословијом из 1742. године, посебно је светилиште ходочасничког места.

Check Also

Одржана конференција за медије поводом премијере представе “Плацебо”

Вечерас ће на великој сцени Дома културе у Грачаници приштинско народно позориште премијерно извести представу …