Главна / Вести / Косово и Метохија / Уставни суд одобрио Суд за ратне злочине

Уставни суд одобрио Суд за ратне злочине

pristinaКосовски уставни суд данас је у Приштини једногласно донео одлуку којом је фактички, дао “зелено светло” за оснивање специјалног суда за ратне злочине на Косову.

Уставни суд је објавио да амандман на косовски устав, који се тиче формирања специјалног суда за ратне злочине, не умањује права и слободе човека одређене у 2. и 3. Поглављу устава.

Према одлуци суда, прихватљивим је оцењен захтев председника скупштине предат 9. марта са амандманом 24 на Устава Косова. Одлука ступа на снагу одмах.

Посла овакве одлуке Уставног суда, косовска скупштина би до краја овог месеца или почетком маја двотрећинском већином требала да усвоји предложени амандман, а потом и закон о формирању специјалног суда за ратне злочине.

Да би закон о специјалном суду био усвојен, потребно је да за њега гласа 81 посланик. У Скупштини Косова, која има 120 посланика, владајуће ДПК и ДСК имају 37 и 30 посланика, 20 је из редова мањина, а остало су опозиционе странке.

Косовски и међународни званичници су најавили да ће, уколико косовска скупштина не формира Специјални суд, то учинити Савет безбедности УН.

Check Also

Гујон: Сада цео свет може да чује о угрожености цркава и манастира на КиМ

Хуманитарна организација “Солидарност за Косово” обавестила је француске медије о угрожености Високих Дечана, једног од …