Главна / Друштво / Цркве Ваведење Пресвете Богородице и Св. Флорa и Лавре у Липљану

Цркве Ваведење Пресвете Богородице и Св. Флорa и Лавре у Липљану

P1250123Стара црква у Липљану, посвећења Ваведењу Пресвете Богородице, сазидана је негде крајем 11. века или почетком 12. века на рушевинама старе хришћанске базилике.То је једнобродна грађевина пресведена полуобличастим сводом, са споља тространом а изнутра полукружном апсидом. Грађена је каменом у алтернацији са опеком, а фасаде су украшене плитким лезенама и слепим аркадама. Зидани иконостас надзидан је у време обнове храма у XVI веку. Тада је у западном делу грађевине подигнута још једна преграда, чиме је унутрашњост храма рашчлањена на олтарски део, наос и припрату, а порушени горњи делови цркве су обновљени.

Нова црква подигнута је 1934 године, а посвећена је светим мученицима Флору и Лаври. Нову цркву је пројектовао познати српски архитекта Александар Дероко.

Иако  у Липљану данас није остало много српских породица, они који су остали на својим огњиштима, живе у близини ових цркава. Небројана пута су биле мета екстремиста, ипак и данас, као и кроз векове, верници присуствују свакој литургији која се служи.

Check Also

Бранкица Нићић: Очекујемо завршетак радова на средњошколском центру до новембра

Средњошколски центар, чија изградња у Лапљем Селу је при крају, обезбедиће простор за три средње …