Главна / Друштво / Цркве Ваведење Пресвете Богородице и Св. Флорa и Лавре у Липљану

Цркве Ваведење Пресвете Богородице и Св. Флорa и Лавре у Липљану

P1250123Стара црква у Липљану, посвећења Ваведењу Пресвете Богородице, сазидана је негде крајем 11. века или почетком 12. века на рушевинама старе хришћанске базилике.То је једнобродна грађевина пресведена полуобличастим сводом, са споља тространом а изнутра полукружном апсидом. Грађена је каменом у алтернацији са опеком, а фасаде су украшене плитким лезенама и слепим аркадама. Зидани иконостас надзидан је у време обнове храма у XVI веку. Тада је у западном делу грађевине подигнута још једна преграда, чиме је унутрашњост храма рашчлањена на олтарски део, наос и припрату, а порушени горњи делови цркве су обновљени.

Нова црква подигнута је 1934 године, а посвећена је светим мученицима Флору и Лаври. Нову цркву је пројектовао познати српски архитекта Александар Дероко.

Иако  у Липљану данас није остало много српских породица, они који су остали на својим огњиштима, живе у близини ових цркава. Небројана пута су биле мета екстремиста, ипак и данас, као и кроз векове, верници присуствују свакој литургији која се служи.

Check Also

Још један инцидент на територији Грачанице

Још један инцидент догодио се данас на подручју општине Грачаница, када су средњошколке превозећи се …