Главна / Радио / Емисије / Отворени студио: Владета Костић поводом Светског дана планете Земље

Отворени студио: Владета Костић поводом Светског дана планете Земље

vladeta-kosticДанашњи дан се у свету обележава као Дан планете Земље. Људски фактор је главни узрочник загађивања животне средине. У Отвореном студију радио Грачанице, градоначелник општине Грачаница Владета Костић говорио је степену загађености у средини у којој живимо.

„У највећој мери смо сами криви за загађеност наше околине. Лоша навика наших мештана је бацање смећа на местима која нису предвиђена за то. Стварамо нелегалне депоније, загађујемо реку, а последње поплаве су нанеле штету многобројним домаћинствима управо јер су речна корита била препуна комуналних отпадака, што је изазвало изливање реке“.

Наредне недеље очекује нас сређивање Грачанице и околних села, што подразумева и садњу нових стабала, фарбање ограда, мостова, клупа, као и чишћење речних корита.

„Пре свега морамо решити проблем дивљих депонија. Прошле године смо имали исту ситуацију. Није тешко очистити и уклонити депоније, проблем је то трајно решити. Није решење тренутно уклонити комунални отпад са неког моста, него дочекати наредно пролеће без њега“.

Пољопривреда је грана привреде којом се наши мештани претежно баве. Циљ је да се она унапреди. Међутим, на бројним скуповима организованим управо за потребе проширивања знања о пољопривреди, наши пољопривредници одазивају се у јако скромном броју.

„Битно је проширити знање. Наша је земља јако плодна и приноси могу бити богати. Проблем је извоз и пласман на тржишту. Када је употреба пестицида у питању, на скуповима о којим сам већ говорио је било речи о томе, стога би било лепо да они који се баве пољопривредом посећују трибине организоване управо због њих“, рекао је Костић.

Градоначелник општине Грачаница Владета Костић поручио је мештанима да не бацају отпатке на местима која нису за то предвиђена, да чувају своју околину како не би смо касније морали да се суочавамо са последицама.

Check Also

Општински час: Јелена Стојановић о раду Одељења инспекције на територији општине Грачаница

У трећој емисији „Општински час“ са Јеленом Стојановић, директорицом Одељења инспекције општине Грачаница разговарали смо …