Главна / Вести / Косово и Метохија / Најс: Премештање тела – државни злочин

Најс: Премештање тела – државни злочин

najsБивши тужилац Трибунала у Хагу Џефри Најс оценио је у Београду да је премештање у Србију тела убијених на Косову био државни злочин.
Осим тога, он је додао да одговорност за то мора бити истражена.

Најс је на скупу у Центру за културну деконтаминацију, на којем је приказан филм Балканске мреже истраживачког новинарства (БИРН) “Недодирљиви” о злочинима “Шакала” у селима око Пећи, оценио да је командант “Шакала”, звани “Мртви” деловао “у систему који му је то одобрио, а не у вакууму”.

По његовим речима, санација и покушај да се злочин прикрије, и за појединца и за државу су веома су значајна кривична дела.

Упитан зашто полицијским званичницима није суђено у Хагу, Најс је рекао да је, када се дошло до доказа о тим злочинима и подизање оптужница, већ био истекао мандат Тужилаштва у време.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је на питање зашто 16 година није покренуо поступак против званичника Војске и Полиције одговорних за транспорт тела убијених Албанаца са Косова у Србију, рекао да је улога Тужилаштва деликатна.

Вукчевић је подсетио да је у филму означен као неко ко десет година није ниста урадио у вези с тим, док, с друге стране, штампа о њему пита “докле ће да копа по Србији?”.

“Тужилаштво је у деликатној ситауцији. Пресуда у случају Шакали је укинута и очекује се ново суђење што потврђује деликатност ситуације у којој се Тужилаштво налази, сви они шетају слободни, један од њих је сада у Украјини, а пре тога је извршио убиство у Босни и Херцеговини”, рекао је Вукчевић.

У филму “Недодирљиви” се подсећа да је Апелациони суд укинуо пресуду којом је 10 оптужених припадника “Шакала” било осуђено на 106 година затвора, а указује се да је “Шакала” било и 200, а да је пред сду дошло само десет. У филму је наведено да је вођа “Шакала”, “Мртви” умро од АИДС-а док је у Аргентини био у екстрадиционом притвору.

Вукчевић је рекао да је Тужилштво у многим случајевима истраге злочина било блокирано поступањем Трибунала у вези с процесуирањем случајева високих државних и војних функционера.

“Они нам све време сметају, ми све време чекамо да они заврше  и тако прође време и нама и њима”, рекао је Вукчевић.

Вукчевићев заменик Драган Станковић навео је да је главном за “асанацију терена”, Властимиру – “Рођи” Ђорђевићу, суђено у Хагу, те домаће тужилаштво због тога не може да му суди.

Он је додао да је тешко у везу са злочинима довести људе који су били у Београду и радили само на асанацији.

“Шта да ради тужилаштво у Београду када је идејни творац у Хагу. Асанацију нису радили они који су убијали. То су радиле комуналне службе, по наређењу из Београда, и не можемо да нађемо одговорност тих људи за ратне злочине”, рекао је он.

По његовим речима, те особе би могле да евентуално одговарају за прикривање, а то су “обична кривична дела” која застаревају.

БИРН-ов филм “Недодирљиви” говори о злочинима групе “Шакали” 1999. године у селима око Пећи – Љубић, Ћушка, и о операцији “Дубина” за прикривање тих злочина. У њему су сведочења преживелих и двојице “Шакала” – заштићеног сведока Зорана Рашковића и оптуженог Ранка Минића.

Као одговорни за злочине у селима око Пећи и за асанацију наведени су полицијски и војни званичници, одликовани или унапређени након рата на Косову – Драган Живадиновић, Обрад Стевановић, Драган Илић, Петар Зековић и Слодободан Борисављевић.

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …