Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Здравство и школство у систему Србије

Ђурић: Здравство и школство у систему Србије

djuricДиректор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао да је”Србија своје обавезе из бриселског споразума испунила и да очекује да у наредних месец ипо дана посао око формирања ЗСО крене са мртве тачке “.
План спровођења бриселског споразума је јасан и први елемент је усаглашавање правних оквира .Приштина има обавезу да прилагоди своје законе да би била основана ЗСО, други елемент је оснивање заједнице а остала четири елемента ми смо већ спровели , то су били локални избори, интеграција полиције и успостављање правосуђа” рекао је Ђурић новинарима у Косовској Митровици .

Он је додао да међународна заједница треба да се понаша као гарант и изврши одговарајући притисак на оне који не испунавају свој део обавеза јер они, како је нагласио нису ни суверени ни независни у свом одлучивању.

Према његовим речима “Парк мира” ће дочекати годину дана од постављања и он може бити уклоњен смо ако градоначелници Северне и Јужне Митровице о томе постигну сагласност а о томе се како је нагласио не разговара.

“Августа месеца прошле године после једностраног уклањања барикада (ружних гомила бетона и песка) постигнут је такозвани Жбогаров план у три тачке. Прва тачка тог плана је сатус кво на мосту( ништа се не мења на мосту и непосредно око њега), и ми смо то прихватили тада да се не би довело у питање постојање “Парка мира” , рекао је Ђурић и додао када градоначелници буду постигли договор како ће изгледати трајно решење за мост у Косовској Митровици биће решавано и то питање.

Према његовим речима ускоро се може очекивати изградња пешачке зоне и уређење улице Краља Петра на основу одлуке СО за шта је држава обезбедила неопходна средства.

Одговарајући на питања новинара да ли су, у потрази за албанским младићем већ 17 дана на север Косова присутне безбеднодне снаге Косова на основу писаних гаранција Владе Србије или онако како је командант КФОРА рекао на основу захтева командира КПС-а за север Косова ,Ђурић је рекао да ” на северу нема униформисаних и наоружаних припадника КБС-а а шта ко ради у слободном времену, он како је рекао, не зна”.

“Нико не би прихватио присуство наоружаних и униформисаних припадника КБС у било којој функцији као што је бриселским споразумом предвиђено без сагласности Срба са севера Косова и Метохије”, рекао је директор и подсетио да на КиМ могу да буду присутне само две оружане снаге Војска Србије и КФОР под мандатом УН-а.

Марко Ђурић је посебно нагласио да много боље морају да раде институције на КиМ које су у систему Србије .

“Има много тога што треба да се дотера , дошло је време да се створе темељи за бољу будућност људи . Здравство и школство ће остати у систему Србије и баш зато овде треба да буду најбоље школе и болнице а не да се стидимо како изгледају и како се у њима ради. То морамо да поправимо, много тога сам видео и заједно са људма који се труде радићемо да овде буде боље, рекао је Ђурић

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …