Главна / Култура / Монодрама „Реч је о Свечовеку“ синоћ у Грачаници

Монодрама „Реч је о Свечовеку“ синоћ у Грачаници

 

nebojsa_dugalicГлумац, професор и редитељ Небојша Дугалић, синоћ је у великој сали Дома културе у Грачаници извео монодраму “Речи о Свечовеку”, по мотивима истоименог дела Светог владике Николаја Велимировића. “Почаствован сам учешћем на Видовданским свечаностима и чини ми се да је Владика Николај прави повод за учешће. Увек ми је било дирљиво да дођем на овај простор јер знам да се овде збило толико историјских догађања и то на тако блистав а истовремено и тако трагичан начин, а нарочито ми је дирљиво када видим људе које некако та снага порекла и даље држи на том месту и да поред свих искушења која су се овде десила успевају да одоле ипреживе овде. То је за посебно дивљење”, казао је Дугалић.
Осврћући се на сам текст монодраме, Дугалић је рекао да су текстови владике Николаја Жичког својеврсно Јеванћеље на српском, јер према његовим речима, то што је он сведочио и начин на који је сведочио готово без остатка урачунава наш менталитет и захвата цело наше биће и то је нешто што је нама блиско и што разумемо.

“Једина права порука коју може носити текст ове монодраме народу овде, била би да је вера оно што што им у овим тешким временима може бити од највеће важности и да све ово друго што су земаљска обећања даје мало плода. Наравно не може да се човек не труди и у земаљским оквирима, али једна је ствар ако се он труди са мишљу да остане на прагу својих великих предака, великих пре свега пред Богом, да ли ће свој живот саобразити са њиховим и у том смислу испунити свој овоземаљски живот или ће се само носити са тегобама без односа према свом пореклу и светињама које га окружују”, казао је Дугалић.

Глумац Небојша Дугалић добитник је бројних награда, а за монодраму “Речи о Свечовеку”, на мећународном фестивалу у Москви 2012 године, добио је награду “Златни витез”.

Покровитељ Видовданских свечаности у оквиру којих је изведена ова монодрама је Министарство културе Републике Србије и владина канцеларија за Косово и Метохију.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …