Главна / Вести / Косово и Метохија / Шаља: Немачка захтева споразум Косово-Србија 2016

Шаља: Немачка захтева споразум Косово-Србија 2016

pristinaНемачка захтева да споразум између Србије и Косова буде потписан 2016. године, изјавио је координатор у разговорима Београда и Приштине Бљерим Шаља.

“Наш је циљ, али је и захтев Немачке да се мировни споразум између Косова и Србије потпише 2016. године. Његовим потписивањем Косово ће тражити чланство у ОУН и другим међународним организацијама”, рекао је Шаља у емисији косовске телевизије КТВ.

Он је оценио да је Србија свесна да без признања Косова нема чланства у ЕУ, што је, према њему, потврдио и председник Србије Томислав Николић. Координатор је рекао да је захтев косовске стране да добије међународни позивни број, као и решење питања енергетике за север.

Говорећи о образовним и здраственим областима, Шаља је навео да Србија може да “асистира” али не и да несметано делује и руководи у систему образовања и здравства.

“И стварање Асоцијације српских општина је део споразума и фомираће се тако што ће бити у потпуности у складу са Уставом Косова”, рекао је Шаља, говорећи о општинама које српска страна назива Заједницом, а косовска Асоцијацијом.

Према њему, о том питању није било могуће разговарати док се не усвоји буџет општина са севера Косова. Шаља је казао да Запад неће ни на који начин дозволити да се створи стање какво је у Босни, односно да се створе различити ентитети унутар једне територије.

Асоцијација општина ни на који начин неће имати извршна овлашћења, рекао је он и истакао да за такав став Приштина има и подршку САД и западноевропских земаља.

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …