Главна / Вести / Косово и Метохија / Стојановић: Ниједна одлука без консултација са Београдом

Стојановић: Ниједна одлука без консултација са Београдом

branimirЗаменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је, поводом повратка посланика Српске листе у косовски парламент након двомесечне паузе, да та листа неће донети ниједну одлуку без консултација са званичним Београдом.

“Ми знамо шта је наш интересе, ко је увек био са нама и ко никада није окренуо главу. Знамо где смо и ко смо и наше је право да то и будемо”, рекао је Стојановић за Телевизију Мост.

Стојановић је додао да је постигнут договор и да су дате гаранције да ће се убудуће поштовати правила и да неће бити једностраних одлука, попут искључења Александра Јаблановића из косовске владе.

“Послали смо јасну поруку и политичким представницима Албанаца али и Међународној заједници да представници Срба неће бити ту да седе због било каквих разлога, већ да имамо један искључиви интерес наших људи који су нас ту делегирали”, рекао је Стојановић.

Додаје да ће друга страна морати да помогне у решавању проблема српске заједнице уколико жели да задржи Србе у влади.

Стојановић је истакао да је било важно да се Срби врате у институције и наставе да раде, јер ће се ове године десити ствари које су веома важне, попут формирања Заједнице српских општина.

Он је додао и да ће се наставити са инсистирањем да се утврди одговорност за нестале Србе.

“Специјални суд је нешто врло важно што ће се десити ове године. Први пут, без обзира на све критике, приступ и политика коју данас води званични Београд и Влада Србије показују да ће Срби у нечему након 15 година морати да буду поштовани. Биће урађено нешто што се неће свиђати већинском становништву али ће морати да буде урађено”, нагласио је Стојановић и додао да је врло важно да ће људи који су учествовали у злочинима морати да буду кажњени.

Говорећи о изјави косовског министра Бајрама Гецаја да Срби неће имати право вета на одлуке косовској скупштини, Стојановић је рекао да за то не постоји формално-правни основ, али да је веома важно да се сви слажу да приватизација на Косову никада није била добра и да би то требало да се контролише и да се уради на сасвим другачији начин.

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …